Saeima dod zaļo gaismu reģistram par personām, kurām izsniegtas izziņas par ārvalstīs iegūtās izglītības atzīšanu

(21.03.2019.)

Saeima ceturtdien, 21.martā, trešajā – galīgajā - lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz ieviest to personu reģistru, kurām izsniegtas izziņas par ārvalstīs iegūtās izglītības atzīšanu.

Kā informēja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, grozījumi ir svarīgi Latvijas izglītības eksportspējas veicināšanai. Skaidra, vienota kārtība atvieglos un veicinās ārvalstu studentu pieteikšanos mācībām Latvijā.

Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrs būs Valsts izglītības informācijas sistēmas sastāvdaļa, un to kārtos Akadēmiskās informācijas centrs. Reģistrā būs ietvertas ziņas par katru ārvalstī izsniegto izglītības dokumentu un iegūto akadēmisko grādu apliecinošu dokumentu, ja Akadēmiskais informācijas centrs būs veicis tā ekspertīzi un izsniedzis izziņu par to, kādam Latvijas izglītības dokumentam vai akadēmiskajam grādam tas atbilst vai ir pielīdzināms.

Ja ārvalstīs izsniegtais izglītības dokuments vai iegūtais akadēmiskais grāds neatbildīs nevienam Latvijā izsniedzamam izglītības dokumentam vai valstī piešķirama akadēmiskā grāda prasībām, reģistrā būs iekļaujamas ziņas par to, kādi papildu nosacījumi izpildāmi, lai to varētu pielīdzināt kādam no Latvijā izsniedzamajiem dokumentiem vai akadēmiskajiem grādiem.

Kārtību, kādā ziņas iekļaujamas ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrā, kā arī kārtību, kādā nodrošināma tajā iekļauto datu pieejamība, noteiks Ministru kabinets.

Grozījumi paredz arī izņēmumu attiecībā uz ārvalstīs izsniegtu izglītības dokumentu atzīšanu, ja par to ir noslēgts starptautisks līgums.

Jaunā norma par ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistru stāsies spēkā 2020.gada 1.jūnijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde