Saeima atbalsta konvencijas par kuģu balasta ūdens kontroli un pārvaldību ratificēšanu

(20.06.2018.)

Saeima trešdien, 20.jūnijā, otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru ratificē 2004.gada Starptautisko konvenciju par kuģu balasta ūdens un nosēdumu kontroli un pārvaldību. Konvencija paredz tās dalībvalstu vienotu rīcību, lai ar kuģu balasta ūdens un nosēdumu kontroli un pārvaldību novērstu, samazinātu un likvidētu kaitīgu ūdens organismu un patogēnu pārnesi. 

Kuģa balasta ūdens ir svarīgs komponents drošai un efektīvai kuģa darbībai, taču vienlaikus šis ūdens var radīt būtiskas ekoloģiskas, ekonomikas un cilvēka veselības problēmas, jo tajā esošie svešzemju organismi pārnēsā līdz šim nezināmus parazītus, satur cilvēka veselībai bīstamus toksīnus, kā arī, iedzīvojoties jaunajā vidē, kļūst invazīvi, proti, izspiež vietējās sugas no to dabiskās telpas, kā rezultātā samazinās bioloģiskā daudzveidība. Konvenciju ratificējot visām Baltijas jūras reģiona valstīm, tiks nodrošināta saskaņota kuģu balasta ūdens kontrole un pārvaldība visā reģionā, teikts likumprojekta anotācijā. 

Ar kuģu balasta ūdeņiem pārvadāto kaitīgo ūdens organismu un patogēno mikroorganismu problēma ir aktuāla gan pasaulē kopumā, gan specifiski Baltijas jūras reģionā - atšķirīgā Baltijas jūras ekosistēma un intensīvā kuģu satiksme veicina svešzemju sugu ienākšanu reģionā. Patlaban Baltijas jūrā konstatētas vairāk nekā 130 svešzemju sugas, norāda likumprojekta autori tā anotācijā. 

Konvencijā paredzēto saistību izpildi koordinēs Satiksmes ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. 

Līdz šim Latvijā spēkā bija virkne normatīvo aktu, kas kuģu balasta ūdens un nosēdumu kontroli un pārvaldību regulē tikai netieši.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā