Veidos darba grupu inovatīvas onkoloģisku saslimšanu ārstniecības pilotprojekta izvērtēšanai

(12.06.2018.)

“Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija ar veselības nozares pārstāvju atbalstu iecerējusi veidot darba grupu, lai vērtētu efektivitāti pilotprojektam par inovatīvu onkoloģisku saslimšanu ārstniecību un uz rezultātu vērstas apmaksas sistēmas ieviešanu,” otrdien, 12.jūnijā, pēc tikšanās ar veselības nozares pārstāvjiem un Portugāles lielākās vēža ārstniecības klīnikas profesoru Fransīšku Rošu Gonsālvešu (Francisco Rocha Gonçalves) sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.

Lai uzlabotu valsts veselības aprūpes sistēmas efektivitāti, ir nepieciešami inovatīvi risinājumi un stingri noteikti kvalitātes kritēriji, kā, piemēram, uz rezultātiem balstīta veselības sistēma, kas sevī ietver arī jaunu medikamentu apmaksas modeli un ārstniecības datu monitorēšanu. Pašreizējais Latvijas apmaksas modelis nosaka, ka maksa par veselības aprūpes pakalpojumiem, tai skaitā medikamentiem, tiek piemērota pēc kvantitātes principa, savukārt virknē Eiropas valstu šis modelis ir atzīts par neefektīvu. Tur apmaksa tiek veikta atkarībā no ārstniecības rezultātiem, skaidro R.Ražuks.

“Pēdējo gadu laikā ir paveikts milzīgs darbs veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai. Īpaši esmu gandarīts, ka izdevies panākt valsts finansējuma palielinājumu veselības aprūpei Latvijā, ir palielināts inovatīvo medikamentu skaits onkoloģijas pacientu ārstniecībai. Taču ir jāsper nākamie soļi, lai valstī ieviestu visus priekšnosacījumus personalizētai ārstniecībai,” uzsver apakškomisijas priekšsēdētājs.

Arī Latvijas Onkoloģijas centra ķīmijterapijas nodaļas vadītāja Signe Plāte apakškomisijas sēdē atzīmēja, ka valstī pēdējo gadu laikā ir uzlabojusies situācija ar onkoloģisko saslimšanu ārstniecībai pieejamo medikamentu klāstu. Kā prioritātes tuvākajam laikam onkoloģijā var izvirzīt cīņu jeb efektīvāku ārstēšanu tieši vienam no agresīvākajiem vēža paveidiem - plaušu vēzim -, hematoonkoloģijai un urīnpūšļa audzējiem, kontekstā ar visu pacientu tiesībām saņemt dzīvību glābjošu terapiju, piebilda S.Plāte.  

Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis kā vienu no svarīgākajām lietām veselības aprūpes uzlabošanai minēja vienotu kvalitātes kritēriju izveidi. Tāpat viņš uzsvēra reģistrētu datu nepieciešamību onkoloģijas pacientu ārstēšanas procesā, jo kvalitatīvas informācijas iegūšana palīdzētu straujāk veicināt veselības aprūpes sistēmas izaugsmi un nodrošināt personalizētu un uz rezultātiem vērstu ārstniecību.

Veselības nozares pārstāvji uzsvēra ieguvumus, ko varētu sniegt jauns pilotprojekts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā, lai testētu uz rezultātu vērstas apmaksas sistēmas ieviešanu. Viņi kā piemērotāko izcēla plaušu vēža ārstniecības testēšanu, jo šim vēža paveidam būtu iespējams novērot straujas izmaiņas, turklāt pēdējos gados diagnostika un ārstēšanas iespējas plaušu vēzim ievērojami attīstās.

Apakškomisijas sēdē bija aicināti piedalīties Veselības ministrijas un tās padotībā esošo iestāžu, valsts onkoloģisko klīniku pārstāvji, kā arī veselības ekonomikas eksperti, zāļu ražotāju asociāciju un onkoloģijas pacientu atbalsta biedrību pārstāvji.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā