EP vēlēšanās iepriekšēju balsošanu plānots nodrošināt jebkurā vēlēšanu iecirknī

(12.06.2018.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 12.jūnijā, vienojās iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus Eiropas parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, kas paredz iepriekšēju balsošanu vēlēšanās klātienē nodrošināt jebkurā vēlēšanu iecirknī. Iniciatīvu izmaiņām paudusi Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), lai, pilnveidojot vēlēšanu procesu, vēlētājiem nodrošinātu plašākas iespējas piedalīties vēlēšanās. 

Plānots, ka vēlētāji iepriekš - triju dienu laikā pirms vispārējās vēlēšanu dienas - varēs balsot jebkurā citā vēlēšanu iecirknī. Šādu iespēju varēs īstenot, ja vēlēšanu iecirknis, kura vēlētāju sarakstā vēlētājs ir reģistrēts, un vēlēšanu iecirknis, kurā vēlētājs būs izvēlējies balsot, savstarpēji varēs nodrošināt vēlētāju sarakstu elektronisku datu apmaiņu. 

Iepriekšējā balsošanā jebkurā iecirknī vēlēšanu komisijām savstarpēji būs jāpārliecinās, ka vēlētājs jau nav nobalsojis, kā arī jānodrošina iespēja vēlētāju izslēgt no saraksta, kur tas reģistrēts, un iekļaut tā iecirkņa vēlētāju sarakstā, kurā vēlētājs ieradies. 

Patlaban iepriekšējā balsošanā vēlētājs var piedalīties tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā ir reģistrēts. 

Tāpat CVK rosinājusi nodrošināt plašākas iespējas piedalīties EP vēlēšanās tiem vēlētājiem, kuri atrodas ārvalstīs. Plānots, ka šie vēlētāji varēs balsot attiecīgajā ārvalstī izvietotajā vēlēšanu iecirknī. Patlaban, uzturoties ārvalstīs, vēlēšanās var piedalīties, balsojot pa pastu vai iepriekšējā balsošanā kādā no iecirkņiem Latvijā. 

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāpieņem trijos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt