Inese Lībiņa-Egnere Berlīnē: Baltijas drošība ir stratēģiski svarīga visas Eiropas drošības stiprināšanai

(06.06.2018.)
Galerija

Baltijas valstis veido gan Eiropas Savienības (ES), gan NATO ārējo robežu. Tas rada īpašu ievainojamību, bet vienlaikus tieši tādēļ mūsu valstu drošība ir stratēģiski svarīga visas Eiropas drošības kontekstā, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, trešdien, 6.jūnijā, Berlīnē uzrunājot Baltijas valstu drošības stiprināšanai veltītās diskusijas dalībniekus.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pateicās sabiedroto valstu parlamentiem, tostarp Bundestāgam, par atbalstu Baltijas valstu un Polijas drošības stiprināšanā. Kā uzsvēra I.Lībiņa-Egnere, NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu klātbūtne reģionā ir būtisks ilgtermiņa atturēšanas politikas instruments.

Svarīgu ieguldījumu drošības veicināšanā sniedz arī PESCO jeb ES valstu pastāvīgā strukturētā sadarbība drošības un aizsardzības jomā. Abi sadarbības formāti – NATO un PESCO – viens otru papildina un veido spēcīgu drošības vairogu iepretim mūsdienu izaicinājumiem, sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Pašlaik, atskatoties uz Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstiskuma simts gadiem, jo īpaši skaidri saskatām drošības nozīmi demokrātiskas, neatkarīgas valsts pastāvēšanā un izaugsmē, akcentēja I.Lībiņa-Egnere.

Saeimas priekšsēdētajas biedre uzsvēra, ka valsts aizsardzība un sabiedrības drošība ir liels izaicinājums, it sevišķi skaitliski nelielām valstīm, taču drošības stiprināšana ir mūsu prioritāte. To apliecina fakts, ka Latvija, tāpat kā abas pārējās Baltijas valstis, aizsardzībai novirza vismaz divus procentus no iekšzemes kopprodukta.

I.Lībiņa-Egnere akcentēja, ka drošību nevar skatīt atrauti no jautājuma par energoneatkarību. Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda bažas par gāzes cauruļvada projektu Nord Stream II, uzsverot, ka tas draud palielināt mūsu atkarību no viena dominējošā piegādātāja Krievijā.

Kā būtisku izaicinājumu I.Lībiņa-Egnere izcēla arī hibrīddraudus, līdztekus militārajai drošībai aicinot stiprināt arī informatīvo telpu un veicināt kiberdrošību. Lai to panāktu, būtiski sekmēt iedzīvotāju kritisko domāšanu un medijpratību.

Kritiska, zinoša un izglītota sabiedrība mūsdienās ir tikpat nozīmīgs nacionālās drošības elements kā moderna, profesionāla un labi bruņota armija, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Mūsdienās aktīvi tiek izmantoti tā sauktās “maigās varas” instrumenti, kā arī tiek izplatītas viltus ziņas, propaganda un naida runa, tādējādi cenšoties ietekmēt iedzīvotāju prātus un pat vēlēšanu rezultātus, sacīja I.Lībiņa-Egnere un aicināja šādus manipulatīvos instrumentus krasi nošķirt no vārda un izteiksmes brīvības, kas ir viena no demokrātiskas sabiedrības pamatvērtībām.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstu simtgadei veltītajā svinīgajā pasākumā un diskusijā “Baltijas valstu drošība – Eiropas drošība”, kuru atklāja Vācijas Bundestāga viceprezidents Hanss Pēters Frīdrihs (Hans-Peter Friedrich), piedalījās arī Igaunijas Rīgikogu viceprezidents Kalle Lānets (Kalle Laanet) un Lietuvas Seima deputāti. 

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde