Cilvēktiesību komisija gūst pārliecību par paredzētās atlīdzības nodrošināšanu audžuģimenēm

(30.05.2018.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti trešdien, 30.maijā, iepazīstoties ar Labklājības ministrijas (LM) sniegto informāciju, guva pārliecību, ka atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu, tostarp arī starpība par periodu no šī gada 1.janvāra, tiks izmaksāta līdz 31.jūlijam.    

“Nav šaubu, ka audžuģimenes naudu saņems, jo tas, ka izmaksa jāveic līdz jūlija beigām, ir noteikts likuma pārejas noteikumos. Tādējādi publiski izskanējušajām bažām, ka audžuģimenes nesaņems iepriekš solīto atlīdzības pieaugumu par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, nav pamata,” pēc komisijas sēdes atzīmē Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. 

Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka deputātiem apliecināja, ka visām ģimenēm, kuras uzņēmušās audžuģimenes pienākumus, finansējums tiks nodrošināts, kā plānots, un ilgāks laiks izmaksu veikšanai tika noteikts, lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra savas informācijas sistēmas varētu pielāgot visām izmaiņām, tostarp atlīdzības pieaugumam, kas stājās spēkā šī gada janvārī.    

No šī gada 1.augusta samaksa, kas pienākas audžuģimenēm, tiks izmaksāta katru mēnesi. 

Pārrunājot jautājumu par situāciju specializēto audžuģimeņu veidošanā, LM parlamentārā sekretāre informēja, ka no 1.jūlija, kā bija plānots, krīzes audžuģimenes un audžuģimenes bērniem ar smagiem funkcionāliem veselības traucējumiem nevarēs pilnvērtīgi darboties, jo aizvien notiek Ministru kabineta noteikumu saskaņošana par ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru izveidošanu. 

Atbalsta centrus plānots izveidot visos reģionos, un tie būtu kā individuāls un praktisks atbalsts katrai ģimenei, kuras aprūpē bērni nonākuši kādā krīzes situācijā savā ģimenē vai ar smagiem veselības traucējumiem, informē parlamentārā sekretāre, uzsverot, ka šajā jomā īpaši būtiska būs šo centru, pašvaldību sociālo dienestu un bāriņtiesas darbinieku kopīgā sadarbība. 

LM Latvijā plānojusi sešu atbalsta centru izveidi, un tos varēs veidot biedrības, nodibinājumi, kā arī komersanti, ar LM slēdzot sadarbības līgumu. Kā atbalsta centru galvenā misija iecerēta ātra reaģēšana krīzes situācijās, komisijas sēdē sacīja K.Ploka.   

Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja I.Laizāne aicināja LM operatīvi informēt deputātus par MK noteikumu virzību valdībā, kā arī jaunās atbalsta sistēmas audžuģimenēm, tostarp īpašu centru izveidi, ieviešanas gaitu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta