Saeima atbalsta likuma projektu Rīgas Latviešu biedrības nama atbalstam

(24.05.2018.)

Saeima ceturtdien, 24.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja jaunu likumprojektu Rīgas Latviešu biedrības nama atbalstam. 

“Rīgas Latviešu biedrības nams ir nozīmīgs tautas nacionālās pašapziņas simbols, kas saistīts ar Latvijas valsts veidošanos. Novērtējot Biedrības nama vēsturisko nozīmi, svarīgi arī likumā nostiprināt atbalstu tā turpmākai attīstībai, kas ir jo īpaši būtiski valsts simtgadē,” iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs. 

Plānotā likuma mērķis ir veicināt Rīgas Latviešu biedrības nama saglabāšanu un turpmāku attīstību, kā arī reglamentēt tā uzturēšanu un izmantošanu. 

Likumā paredzēts nostiprināt, ka Rīgas Latviešu biedrības nams, kas atrodas Merķeļa ielā 13, ir Rīgas Latviešu biedrības īpašums un biedrība ir atbildīga par tā uzturēšanu un izmantošanu. Lai garantētu Biedrības nama saglabāšanu, likumprojektā paredzēts, ka Rīgas Latviešu biedrības likvidācijas gadījumā Biedrības nams pāries valsts īpašumā. 

Rīgas Latviešu biedrība ir viena no senākajām latviešu kultūras organizācijām, un tā dibināta 1868.gadā. Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, Rīgas Latviešu biedrībai ir vēsturiska nozīme kā vienai no Latvijas nacionālās neatkarības veidošanās pirmssācējai. Līdz Latvijas valsts izveidošanai 1918.gadā, Rīgas Latviešu biedrība bija latviešu tautas nacionālās kustības, kultūras un zinātnes šūpulis, vienojošais centrs. 

Izglītības komisijas virzītajā likumprojektā uzskaitīti arī Biedrības nama izmantošanas mērķi, kā arī uzturēšanas un attīstības finansēšanas avoti. 

Likumprojekta autori norādījuši, ka likums padarīs vieglāku finanšu piesaisti Biedrības nama kā valsts nozīmes kultūras un arhitektūras un tajā esošo valsts nozīmes kultūras, mākslas pieminekļu izpētei, restaurācijai un atjaunošanai. 

Likumprojektā teikts, ka Biedrības nama uzturēšanu finansē Rīgas Latviešu biedrība. Tāpat tajā paredzēts, ka valsts no 2021.gada piedalās Biedrības nama atjaunošanas, izpētes, konservācijas un restaurācijas, tai skaitā speciālistu apmācību finansēšanā saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātu Biedrības nama atjaunošanas, izpētes, konservācijas un restaurācijas programmu. 

Lai Rīgas Latviešu biedrības nama likums stātos spēkā, tas jāskata Saeimai vēl otrajā un trešajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

 

Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde