Efektivizēs strīdu izskatīšanu maksātnespējas procesā

(22.05.2018.)

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti otrdien, 22.maijā, galīgajam lasījumam parlamentā atbalstīja grozījumus Maksātnespējas likumā un saistītos grozījumus Civilprocesa likumā. Grozījumi paredz efektivizēt esošo kārtību un strīdus par tiesībām kreditoru prasījumu atzīšanas procesā izskatīt paātrinātā un vienkāršotā civilprocesā.

Paredzēts, ka likumu grozījumi galvenokārt paātrinās to gadījumu atrisināšanu, kad nevienai no pusēm nav šaubu par strīda esamību, taču tā izskatīšanai ir nepieciešama tiesas iesaiste. Vienlaikus tiesai joprojām būs tiesības konstatēt, ka pastāv strīds.

Likumprojekts paredz administratoram tiesības jau sākotnēji lēmumā par kreditora prasījuma neatzīšanu vai daļēju atzīšanu norādīt, vai ir konstatējams iespējamais strīds par tiesībām. Papildus noteikts, kādām prasībām jāatbilst administratora lēmumam, ja tas tiek sastādīts rakstveidā. Tādējādi kreditori būs skaidrāk informēti par lēmuma būtību un administratora lēmumā tiks ietverta visaptveroša informācija, atzīmē likumprojekta autori.

Grozījumi paredz, ka kreditors vai parādnieka pārstāvis ir tiesīgs vienlaikus iesniegt sūdzību par administratora lēmumu, prasības pieteikumu un pieteikumu par pagaidu aizsardzības piemērošanu, lai nodrošinātu efektīvāku jautājuma izlemšanu kopumā.

Ar saistītajiem grozījumiem Civilprocesa likumā paredzēts ieviest pagaidu aizsardzības piemērošanu noteiktos gadījumos juridiskās personas un fiziskās personas maksātnespējas procesa lietās. Par pagaidu aizsardzības līdzekļiem kalpo sūdzības iesniedzēja tiesības piedalīties maksātnespējas procesā bez balsstiesībām (būt informētam par darbībām procesā, aizstāvēt intereses Maksātnespējas administrācijā) un atsevišķos gadījumos - tiesību liegšana, piemēram, uz balsstiesībām kreditoru sapulcē. Šādu aizsardzības līdzekļu piemērošana būs līdzsvarota un efektīva, jo neaptur maksātnespējas procesa efektīvu realizēšanu, vienlaikus samērojot kreditoru kopuma intereses, atzīmē likumprojekta autori.

Lai nodrošinātu uzsākto sūdzību par administratora lēmumu un uzsākto strīdu par tiesībām izskatīšanu, grozījumus attiecībā uz strīdu par tiesībām kreditoru prasījumu atzīšanas procesā paredzēts attiecināt uz tām maksātnespējas procesa lietām, kuras uzsāktas pēc šo grozījumu spēkā stāšanās.

Likuma grozījumi nosaka arī jaunu ierobežojumu fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanai. Maksātnespējas procesu nevarēs piemērot vai būs jāpārtrauc personai, kurai pēdējā gada laikā pirms fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas ir izbeigts fiziskās personas maksātnespējas process, nedzēšot saistības.

Likumprojekts precizē regulējumu par Elektronisko maksātnespējas uzraudzības sistēmu un paplašina tās iespējas. Turpmāk administratora amata kandidātu iecelšanai konkrēta juridiskās personas un fiziskās personas maksātnespējas procesā plānots izvēlēties no Maksātnespējas kontroles dienesta sistēmā uzturētā administratoru amata pretendentu saraksta, izmantojot Tiesu informatīvās sistēmas automatizētu atlasi. Tāpat plānots paplašināt personu loku, kuras pienākumu izpildei varēs izmantot sistēmā ietvertās ziņas.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.  

Vienlaikus, lai Maksātnespējas likumā iekļautu administratīvo atbildību par pārkāpumiem tiesiskās aizsardzības un maksātnespējas jomā un kompetenci sodu piemērošanā, deputāti lēma virzīt Saeimā jaunus grozījumus Maksātnespējas likumā un aicināt Saeimu tos izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt