Ināra Mūrniece LPS kongresā uzsver pašvaldību lomu Satversmes vērtību sargāšanā

(11.05.2018.)
Galerija

Šodien mums kopā ar pašvaldībām jādomā par Latvijas drošību, par to, kā stiprināt pretestību Kremļa centieniem sašķelt Latvijas sabiedrību, kā to saliedēt ap tām vērtībām, kas nostiprinātas mūsu Satversmē, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 11.maijā, uzrunājot Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 29.kongresa dalībniekus.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra pašvaldību misiju valstiski svarīgos jautājumos. “Par to, ka pirms 28 gadiem Augstākā padome varēja pieņemt vēsturisko deklarāciju par neatkarības atjaunošanu, lielā mērā jāpateicas Latvijas pašvaldībām. Tieši pašvaldību deputāti bija pirmie, kas nobalsoja par nacionālās neatkarības deklarāciju,” atgādināja I.Mūrniece.

Uzsverot pašvaldību lomu Saeimas vēlēšanu gadā, I.Mūrniece mudināja pašvaldības veicināt pilsoņu līdzdalību. “Vēlēšanu rezultātu lielā mērā izšķirs cilvēku līdzdalība vēlēšanās, un jūsu varā ir aicināt iedzīvotājus iet balsot un nepalikt mājās. Latvijas pilsoņi vēlas stabilitāti un uzplaukumu, un riskantiem vēlēšanu eksperimentiem nav vietas.”

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja pašvaldību lomu, atbalstot reemigrācijas procesu laikā, kad daudzas no pašvaldībām piedzīvojušas iedzīvotāju skaita samazinājumu. Tieši pašvaldību spēkos ir risināt praktiskus jautājumus, kas saistīti ar dzīvesvietu, darbu un bērnu skološanu.

Šī gada LPS kongress veltīts normatīvisma mazināšanai. Ideja par normatīvo aktu skaita un kvalitātes izvērtēšanu nav jauna, un diskusijas dažādos līmeņos ir notikušas gan Tieslietu ministrijā, gan Valsts kancelejā, gan Ministru kabinetā, gan Saeimā, un ir izdarīti secinājumi, teica I.Mūrniece. Normatīvo aktu skaita samazināšana nevar būt pašmērķis, tai jāiet roku rokā ar likumu kvalitāti, taču ir skaidrs, ka tiem jāpalīdz sabiedrībai, nevis jārada birokrātija, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece pateicās Latvijas pašvaldībām par līdzšinējo sadarbību, akcentējot, ka pašvaldību balss izskan Saeimas nozaru komisijās un parlamentā tiek sadzirdēta. “Mums visiem varas līmeņiem kopā – gan Saeimai, gan valdībai, gan pašvaldībām – savstarpēji jāsadarbojas un jāieklausās citam citā Latvijas kopējā labuma vārdā,” uzrunas noslēgumā atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja.   

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666911617097
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā