Izglītības komisija konceptuāli atbalsta Pedvāles Mākslas parka likumprojektu

(24.04.2018.)

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju plānots pārveidot par Pedvāles Mākslas parku, kā arī likumā nostiprināt parka kultūras mantojuma, dabas ainavas un mākslas vērtību saglabāšanu, aizsardzību un attīstību vienotā teritorijā, paredz Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas otrdien, 24.aprīlī, konceptuāli atbalstītais jaunā likuma projekts.

Likumprojekts Pedvāles Mākslas parka atbalstam regulē parka izmantošanas, uzturēšanas, apsaimniekošanas, finansēšanas, attīstības un ar radošo procesu saistītus jautājumus sadarbībā ar valsts un pašvaldību institūcijām.

Jaunajā likumā plānots nostiprināt, ka Pedvāles Mākslas parku apsaimnieko un finansē biedrība “Pedvāle”. Savukārt Mākslas parka teritoriju, kas ir pašvaldības īpašums, apsaimnieko un parka nepieciešamos izdevumus finansē Talsu novada pašvaldība.

Kā uzsver likumprojekta autori, Pedvāles Skulptūru parka kolekciju šobrīd veido vairāk nekā 150 mākslas darbi. Lai nodrošinātu mākslas darbu kolekcijas kā vienota kopuma saglabāšanu, plānots izveidot nodibinājumu. Biedrības “Pedvāle” vai tās izveidotā nodibinājuma likvidācijas vai maksātnespējas gadījumā Pedvāles Skulptūru parka kolekcija pāries Talsu novada pašvaldības īpašumā, paredz likumprojekts.

Pedvāles Mākslas parks ir unikāla Latvijas dabas ainavas un kultūrvides teritorija, kurā ietilpst Pedvāles Skulptūru parks, kā arī Firksu-Pedvāles un Briņķu-Pedvāles muižu apbūve. Parka teritoriju 99,2399 hektāru platībā veido privāts un pašvaldības īpašums. Parks un tajā esošās vērtības ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, kas atrodas īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskajā teritorijā - Abavas ielejā.

Izglītības komisija lūgs Saeimu likumprojektu iekļaut izskatīšanai 26.aprīļa sēdē pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā. Plānots, ka likums stāsies spēkā 1.septembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem