Izglītības komisija konceptuāli atbalsta likumprojektu Likteņdārza attīstībai

(24.04.2018.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 24.aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstīja jauna likuma projektu Likteņdārza attīstībai, kas paredz nostiprināt zemes piederību Latvijas valstij. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt Likteņdārza saglabāšanu, aizsardzību, attīstīšanu un pēctecību.

Sešu mēnešu laikā pēc likuma spēkā stāšanās Kokneses novada pašvaldība bez atlīdzības nodos un Latvijas valsts pārņems savā īpašumā ar Likteņdārzu saistītos zemesgabalus. Likumprojekts noteic, ka Latvijas valsts īpašumtiesību valdītājs būs Zemkopības ministrija.

Likteņdārzu pārvalda nodibinājums “Kokneses fonds”, kas šobrīd nomā zemi no Kokneses novada pašvaldības. Konsultācijās ar domi ir panākta vienošanās par zemes bezatlīdzības nodošanu valsts īpašumā, sēdē deputātiem apliecināja gan fonda, gan Kokneses novada domes pārstāvji.

Likumprojekts regulē arī jautājumu par finansējumu. Kā uzsver likumprojekta autori, tas ir īpaši būtiski, ņemot vērā unikālo finansējuma piesaistes modeli – Likteņdārzs veidots par sabiedrības ziedotajiem līdzekļiem. Arī turpmāk tiks nodrošināts līdzšinējais finansēšanas mehānisms.

Kokneses fondam likumprojektā paredzētas tiesības vākt līdzekļus Latvijā un ārvalstīs, kā arī pieņemt ziedojumus un dāvinājumus projekta īstenošanai. Vienlaikus paredzētas iespējas Likteņdārza saglabāšanas, attīstīšanas un uzturēšanas finansēšanā iesaistīties arī valstij un pašvaldībām.

Likteņdārzā veiktie ieguldījumi pieder Kokneses fondam, tādēļ likumprojekts paredz nostiprināt šo ieguldījumu aizsardzību gadījumā, ja fonds tiek likvidēts, iestājas tā maksātnespēja vai veikta tāda reorganizācija, kuras rezultātā Kokneses fonds beidz pastāvēt. Paredzēts, ka šādā gadījumā Kokneses fondam piederošie īpašumi tiktu nodoti valstij.

Likteņdārzs ir sabiedrības kopīgi veidota starptautiskas un nacionālas nozīmes piemiņas vieta, kuras izveides un attīstības mērķis ir apzināt, atcerēties un godināt cilvēkus, kurus totalitāro režīmu dēļ Latvija zaudēja 20.gadsimtā.

Izglītības komisija lūgs Saeimu likumprojektu iekļaut izskatīšanai pirmajā lasījumā 26.aprīļa sēdē. Lai likums stātos spēkā, tas jāskata Saeimai trīs lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt