Uzlabo publisko iepirkumu norisi aizsardzības un drošības jomās

(12.04.2018.)

Lai paplašinātu publisko iepirkumu procedūru izvēles iespējas aizsardzības un drošības jomās, Saeima ceturtdien, 12.aprīlī, galīgajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā

Līdz ar likuma grozījumiem Ekonomikas ministrija varēs izvēlēties publisko iepirkumu procedūru un piemērot arī aizsardzības un drošības jomas iepirkumu regulējumu, nevis kā līdz šim tikai izsludināt atklātus konkursus, ņemot vērā valsts energoapgādes drošuma intereses. 

Pašlaik likums paredz deleģējumu valdībai noteikt kārtību, kādā komersanti nodrošina un sniedz drošības rezervju pakalpojumu valsts naftas produktu rezervju izveidei noteiktā apjomā, lai enerģētiskās krīzes periodos nodrošinātu apgādi ar naftas produktiem. Par drošības rezervju pakalpojuma nodrošināšanu un sniegšanu atbildīgā ministrija reizi gadā izsludina atklātus konkursus, teikts likumprojekta anotācijā. 

Tāpat grozījumos noteikts, ka elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora akcijas un sistēmas infrastruktūras objekti nav atsavināmi. Kā valstiski svarīga tautsaimniecības objekta akciju sabiedrības “Augstsprieguma tīkls” akcijas un tai piederošos elektroenerģijas pārvades sistēmas infrastruktūras objektus nevarēs atsavināt vai izmantot kā ķīlu kredītu vai citu saistību nodrošināšanai, nosaka likuma grozījumi. 

Izmaiņas noteic, ka Valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” īpašumā esošie pārvades un telekomunikāciju tīkli kā neprivatizējama manta varēs pāriet un būt arī tādu kapitālsabiedrību īpašumā vai valdījumā,  kuru visas kapitāla daļas ir valsts īpašums.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā