Eiropas lietu komisija: strukturālie izaicinājumi liek saglabāt piesardzību, veicot ekonomiku stimulējošus pasākumus

(11.04.2018.)
Galerija

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 11.aprīlī, sēdē pauda atbalstu Latvijas Stabilitātes programmai 2018.-2021.gadam, kuras mērķis ir nodrošināt budžeta disciplīnu, uzraugot un koordinējot budžeta politiku eirozonā un visā Eiropas Savienībā. Deputāti atzinīgi vērtēja plānotos ekonomiku stimulējošos pasākumus, vienlaikus uzsverot strukturālos riskus, kas liek saglabāt piesardzību.

“Latvijas ekonomikā pastāv zināmi strukturālie riski, tostarp zems investīciju līmenis un darbspējas vecumā esošo cilvēku skaita samazināšanās, uz ko šodien sēdē norādīja arī pārstāvji no Finanšu ministrijas. Jāveic ekonomiku stimulējoši pasākumi, taču reizē mums jābūt ļoti piesardzīgiem. Minēto risku dēļ ilgtermiņā var rasties ekonomiskās problēmas, kad iepriekš uzkrātas finanšu rezerves var būt ļoti nepieciešamas,” pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Kā akcentēja L.Čigāne, jautājums ir īpaši svarīgs kontekstā ar nākamā gada budžetu, kas būs jāapstiprina jau nākamās, proti, 13.Saeimas deputātiem. Domājot par nākamā gada budžetu, šie strukturālie riski jāņem vērā.

Latvijas Stabilitātes programmā kā negatīvs risks ekonomiskajai izaugsmei uzsvērts zemais investīciju līmenis tautsaimniecībā, īpaši apstrādes rūpniecībā. Tāpat līdz ar darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanos kā risks uzsvērts ilgstošs, produktivitātes pieaugumam neatbilstošs darba samaksas kāpums, kas samazina Latvijas konkurētspēju, kā arī ģeopolitiskā nenoteiktība un problēmas Latvijas finanšu sektorā.

Starp pozitīvajām tendencēm izcelta finanšu sektora attīrīšanās un kreditēšanas aktivizēšanās, kā arī investīciju straujāka izaugsme, balstoties uz pašu resursiem. Tāpat akcentēta nodokļu reformas pozitīvā ietekme uz Latvijas ekonomikas attīstību, kā arī straujāka ekonomiskā izaugsme pasaulē un galvenajās Latvijas tirdzniecības partnervalstīs.

Stabilitātes programmas sagatavošanu paredz Stabilitātes un izaugsmes pakts. Tas nosaka, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm tā jāsagatavo katru gadu un jāiesniedz Eiropas Komisijā līdz aprīļa vidum. Latvijā Stabilitātes programma ir prognozēšanas, nevis politikas veidošanas instruments.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157694788669634
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā