Ojārs Ēriks Kalniņš: Baltijas valstu un ASV kopīgā deklarācija – spēcīgs apliecinājums ciešajai partnerībai

(05.04.2018.)

Pēc Baltijas valstu un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidentu tikšanās Baltajā namā pieņemtā Deklarācija par godu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valstiskuma simtgadei un pārjaunotai partnerībai ir spēcīgs apliecinājums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai, uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Dokumentā Baltijas valstis un ASV atkārtoti apliecina savu dzelžaino apņemšanos ievērot Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu, gandarījumu pauž Ārlietu komisijas vadītājs.

Būtiski, ka deklarācijā akcentēta ASV gatavība turpināt periodisku spēku izvietošanu Baltijas valstīs, lai stiprinātu atturēšanās politiku un katalizētu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas centienus attīstīt savu valstu aizsardzību, norāda Ārlietu komisijas priekšsēdētājs. Viņš pozitīvi vērtē to, ka dokumentā apliecināts – Igaunija, Latvija un Lietuva strādās pie turpmākas reģionālās infrastruktūras uzlabošanas, lai atbalstītu papildu ASV un NATO rotācijas spēku izvietošanu un mācības reģionā.

Tāpat būtiski, ka deklarācijā atzīts Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ieguldījums Eiropas un starptautiskajā drošībā un demokrātisko vērtību veicināšanā gan NATO, gan arī Eiropas Savienības dalībvalstu statusā, proti, uzsvērtas arī Eiropas Savienības vērtības, norāda O.Ē.Kalniņš.

Ārlietu komisijas vadītājs ir gandarīts, ka dokumentā atsevišķa sadaļa veltīta ekonomiskajai sadarbībai, kurā pausta Baltijas valstu un ASV apņemšanās veicināt investīciju, preču un pakalpojumu apmaiņu un pastiprināt tirdzniecības misiju un biznesa forumu apmaiņu, lai atbalstītu mūsu ekonomisko izaugsmi. Spēcīgas tirdzniecības saites ir neatņemama kopīgās drošības daļa, uzsver O.Ē.Kalniņš.

Kopš Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas līdzīgas deklarācijas pieņemtas arī iepriekšējo ASV administrāciju laikā, un būtiski, ka ikreiz saistības tiek pastiprinātas un paplašinātas, pauž Ārlietu komisijas vadītājs.

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī