Valsts pārvaldes komisija virza izskatīšanai Saeimā ierosinājumu par atlīdzības noteikšanu vēlēšanu komisijās pieaicinātajiem darbiniekiem

(07.03.2018.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 7.martā, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā  grozījumus Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā, kas paredz noteikt atalgojumu tām personām, kuras vēlēšanās pieaicinātas palīdzēt vēlēšanu komisiju darbā, pildot iecirkņu komisiju locekļu funkcijas. 

Likuma izmaiņas rosinātas, lai par darbu varētu samaksāt arī tiem komisiju darbiniekiem, kuri, piemēram, sarakstos reģistrē vēlētājus, organizē balsošanu vēlētāja dzīvesvietā, piedalās balsu skaitīšanā, bet kuru atalgojums patlaban nav regulēts. Spēkā esošā kārtība noteic, ka vēlēšanu nodrošināšanai var pieaicināt, piemēram, grāmatvežus, datorspeciālistus, kuru darba atlīdzību, slēdzot līgumu, nosaka atbilstoši finansējumam un attiecīgajam amatam pēc Valsts un pašvaldību institūciju amatu kataloga. 

Līdzšinējā prakse liecina, ka vēlēšanu nodrošināšanai papildu darbiniekus nepieciešams pieaicināt iecirkņos, kuros ir liels skaits vēlētāju, jo ar patlaban noteiktajiem septiņiem komisijas locekļiem nav pietiekami, lai nodrošinātu iecirkņa darbu vēlēšanu un balsu skaitīšanas laikā, situāciju deputātiem iepriekš raksturoja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. 

Plānotās izmaiņas paredz, ka pieaicinātajām personām varēs uzdot pildīt vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļa pienākumus, izņemot piedalīšanos komisijas lēmumu pieņemšanā un komisijas priekšsēdētāja vai sekretāra aizvietošanu. Paredzēts arī, ka šo personu atlīdzības apmēru pielīdzinās vēlēšanu komisijas locekļu atlīdzībai, kā arī kompensēs ēdināšanas izdevumus. 

Likuma izmaiņas attiektos apmēram uz 1700 vēlēšanu komisiju darbiniekiem, liecina CVK informācija.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt