Eiropas lietu komisija: sekmīgai Rail Baltica projekta virzībai svarīgs spēcīgs politiskais atbalsts visā Baltijā

(02.03.2018.)
Galerija

Ātrgaitas dzelzceļa projekta Rail Baltica savlaicīgai un veiksmīgai virzībai svarīgs skaidrs un spēcīgs politiskais atbalsts, turklāt no visām Baltijas valstīm, piektdien, 2.martā, uzsvēra deputāti Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē. Komisija arī vienojās iesniegt izskatīšanai Saeimā lēmuma projektu par atbalstu Rail Baltica projekta tālākai virzībai.

„Politiskais atbalsts vienotai projekta realizācijai svarīgs visas Saeimas vārdā, tādēļ Eiropas lietu komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu. Tajā aicinām arī Lietuvas un Igaunijas parlamentus spert līdzīgu soli un paust atbalstu visam Ziemeļeiropas reģionam nozīmīgajam Rail Baltica projektam,” pēc sēdes uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Rail Baltica ir viens no prioritārajiem Eiropas Savienības projektiem kopīgas transporta telpas veidošanā, un Eiropas Komisija tajā ir gatava ieguldīt vērienīgu līdzfinansējumu - 85 procentus no kopīgajām 5,8 miljardu eiro izmaksām -, taču priekšnoteikums tam ir efektīva, vienota un caurskatāma projekta pārvalde, sacīja L.Čigāne, piebilstot, ka to šodienas sēdē deputātiem uzsvēra arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Projekts ir būtisks ne vien no ekonomiskā, bet arī Baltijas reģiona drošības viedokļa, sēdē akcentēja „RB Rail” izpilddirektore un valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa. Viņa norādīja, ka šobrīd projekta virzībā lielākās domstarpības ir par tā ieviešanas modeli.

L.Čigāne uzsvēra, ka pēdējā laika notikumi, tostarp neskaidrība par kopuzņēmuma „RB Rail” turpmāko vadību, kas saistīti ar nespēju vienoties par vienotu projekta realizācijas modeli, raisa bažas par visa Rail Baltica projekta turpmāko attīstību.

Politiskais atbalsts nepieciešams, lai kliedētu bažas par Baltijas valstu nespēju rast kopīgu redzējumu par projekta attīstību, sēdē uzsvēra deputāti. Tādēļ Eiropas lietu komisija vienojusies lēmuma projektā iekļaut arī aicinājumu Ministru kabinetam sniegt visu nepieciešamo atbalstu sekmīgai projekta īstenošanai.

Eiropas lietu komisija lūgs sagatavoto lēmuma projektu par atbalstu Rail Baltica projekta tālākai virzībai iekļaut Saeimas nākamās kārtējās sēdes darba kartībā.

Sēdē par projekta Rail Baltica virzību piedalījās arī pārstāvji no Satiksmes ministrijas, AS “RB Rail”, SIA “Eiropas Dzelzceļa līnijas” un Baltijas jūras telpiskās plānošanas iniciatīvas VASAB sekretariāta vadītājs Tālis Linkaits.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157691004364382
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī