L.Čigāne un O.Ē.Kalniņš Dublinā: Brexit māca ES valstīm ciešāk sadarboties

(27.02.2018.)

Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit mums visiem ir mācījis, ka jāstrādā cieši kopā, otrdien, 27.februārī, Dublinā uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, tiekoties ar Īrijas Republikas parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāju Šonu O’Fērgilu (Seán Ó Fearghaíl).

Deputāti tikās arī ar parlamenta apakšpalātas ES lietu apvienotās komitejas, kā arī Apvienotās komitejas ārlietu, tirdzniecības un aizsardzības jautājumos pārstāvjiem.

„Mums jāapzinās, ka Brexit nav vienīgā problēma Eiropas Savienības dienaskārtībā. Ir arī daudzi citi būtiski jautājumi, un mums vienlīdz svarīgi pie tiem strādāt kopā. Šī vizīte sniegusi arī labu iespēju skaidrot situāciju finanšu sektorā Latvijā,” akcentēja L.Čigāne.

O.Ē.Kalniņš atzinīgi vērtēja Īrijas gatavību risināt jautājumus, kas saistīti ar Brexit. Redzams, ka tiek izskatīti dažādi scenāriji atkarībā no Apvienotās Karalistes un ES sarunu gaitas.

Tāpat Saeimas delegācija ar parlamenta apakšpalātas pārstāvjiem pārrunāja sauszemes robežas jautājumu starp Īrijas Republiku un Ziemeļīriju. L.Čigāne un O.Ē.Kalniņš iepriekš arī apmeklēja pierobežas teritoriju un uzsvēra, ka robežjautājuma risinājums nedrīkst apdraudēt vietējo reģionu intereses un drošību, tam jābūt visaptverošam un jābalstās Īrijas vēsturiskajā pieredzē.

ES ir ļoti svarīga, it īpaši mazajām valstīm. Tā sniedz iespēju risināt sarežģītus jautājumus kopā un neatgriezties pie pagātnē piedzīvotām smagām pieredzēm, Īrijas parlamentāriešiem akcentēja L.Čigāne un O.Ē.Kalniņš, atsaucoties uz Īrijas un Ziemeļīrijas vēsturisko robežu konfliktu, ko atrisināja ar miera līgumu 1998.gadā.

Abu pušu parlamentārieši bija vienisprātis, ka sekmīgai ES nākotnei būtiski ir runāt atklāti ar sabiedrību, skaidrot notiekošo un lēmumus ES. Parlamentiem jābūt atvērtākiem un caurspīdīgākiem lēmumu pieņemšanā.

Tāpat vizītes ietvaros L.Čigāne un O.Ē.Kalniņš tikās ar Īrijas Ārlietu ministrijas ES daļas Ārlietu un tirdzniecības departamenta otro ģenerālsekretāru Roriju Montgomeriju (Rory Montgomery), īpašu uzmanību veltot jautājumam par Banku savienības izveides pabeigšanu.

Kā deputātiem apgalvoja R.Montgomerijs, dalība ES ļāvusi Īrijai ievērojami attīstīties. Sabiedrība augstu vērtē ES sniegtās priekšrocības, un Īrija ir gatava ieguldīt vairāk līdzekļu ES daudzgadu budžetā.

Saeimas pārstāvji atzinīgi vērtēja sarunā pausto Īrijas vēlmi attīstīt jaunus sadarbības formātus, tostarp ar Ziemeļu un Baltijas valstīm.

Viesojoties Dublinā, L.Čigāne un O.Ē.Kalniņš tikās arī ar Īrijas latviešu sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus politikā. Deputāti pateicās tautiešiem par aktīvo iesaisti diasporas likuma izstrādē, uzsverot, ka viņu skatījums palīdz rast efektīvākos risinājumus, kas jāiestrādā topošajā likumā.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs no 25. līdz 27.februārim uzturējās Dublinā pēc Īrijas parlamenta ielūguma.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta