Efektivizēs nekustamo īpašumu reģistrēšanas kārtību

(27.02.2018.)

Vairs nebūs nepieciešams iesniegt vienus un tos pašus dokumentus Valsts zemes dienestā un rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļā. To paredz izmaiņas likumos, ko otrdien, 27.februārī, pirmajam lasījumam parlamentā atbalstīja Saeimas Juridiskā komisija.

Likuma grozījumi paredz uzlabot savstarpējo datu apmaiņu starp Kadastra informācijas sistēmu un Datorizēto zemesgrāmatu, kā arī ieviest jaunas integrētās procedūras, tostarp ēku (būvju) kā patstāvīga īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā, nekustamā īpašuma sadalīšanu vairākos patstāvīgos nekustamos īpašumos, ēku, ūdens lietošanas vai ceļa servitūta tiesības ierakstīšanu, grozīšanu vai dzēšanu. Tādējādi tiks palielināts to datu īpatsvars, kas abās informācijas sistēmās sakrīt, samazināts administratīvais slogs un iestāžu apmeklējumu skaits, izslēgta nepieciešamība iesniegt vienus un tos pašus dokumentus abās institūcijās, kā arī novērstu datu nesakritība. 

Šobrīd abās informācijas sistēmās tiek uzturēti vienādi datu lauki, un nereti vienā informācijas sistēmā dati tiek aktualizēti, bet otrā netiek, līdz ar to rodas nesakritības, atzīmē likumprojektu autori.

Ieviešot jaunas integrētās procedūras, samazināsies to gadījumu skaits, kad personai, rosinot izmaiņas Kadastra informācijas sistēmā, ar identiska satura lūgumu jāvēršas zemesgrāmatu nodaļā vai arī otrādi, neskatoties uz to, ka persona jau vienreiz ir izteikusi savu gribu un ierosinājusi datu izmaiņas attiecībā uz savu nekustamo īpašumu vai nekustamā īpašuma objektu. Šobrīd šādā situācijā personai jāvēršas divās iestādēs, kas vērtējams kā papildu administratīvais slogs, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekti paredz nodalīt abu iestāžu kompetenci nekustamā īpašuma veidošanas procesā. Proti, turpmāk zemesgrāmatu nodaļā nekustamā īpašuma kā hipotekāras vienības veidošanai vai izmaiņām tā sastāvā saistībā ar zemes vienības pievienošanu, atdalīšanu, vai lietu tiesību nostiprināšanai ir iesniedzams nostiprinājuma lūgums. Savukārt personas iesniegums, kas vērsts uz kadastra objekta (tas ir, zemes vienības, būves, telpu grupas vai zemes vienības daļas) reģistrāciju, datu aktualizāciju, iesniedzams Valsts zemes dienestā. Attiecīgo datu aktualizācija otrā sistēmā notiks rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļas un Valsts zemes dienesta sadarbības ietvaros.

Lai grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā un Zemesgrāmatu likumā, kā arī grozījumi likumos “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” un  “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”” stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāskata Saeimā.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī