E.Šnore EDSO PA sanāksmē atbild uz Krievijas kritiku Latvijai par izglītības sistēmas reformu

(26.02.2018.)

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītājs Edvīns Šnore, piedaloties EDSO PA ziemas sesijā Vīnē, kategoriski noraidīja Krievijas delegācijas pārstāvju kritiku saistībā ar Latvijā plānoto pakāpenisko pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā.

Latvijas delegācijas vadītājs reaģēja uz sanāksmes debatēs izskanējušajiem Krievijas delegācijas pārstāvja Artjoma Turova izteikumiem, kurš apgalvoja, ka, Latvijai 2021./2022.mācību gadā pilnībā pārejot uz vidējās izglītības ieguvi latviešu valodā, tiks pārkāptas vienas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju, kuri pieder pie nacionālajām minoritātēm, tiesības saglabāt un attīstīt savu dzimto valodu.

E.Šnore, reaģējot uz šiem izteikumiem, tos nosauca par viltus ziņām, norādot, ka nedz krieviem, nedz citu minoritāšu pārstāvjiem Latvijā nav liegts apgūt un saglabāt savu dzimto valodu. Tāpat viņš Krievijas pārstāvjiem vaicāja, cik skolās Krievijā iespējams iegūt izglītību nacionālo minoritāšu valodās. “Vai jums ir latviešu skolas? Vai jums ir ukraiņu skolas? Krievijā dzīvo miljoniem ukraiņu. Vai jūs apmaksājat skolas viņu valodā? Nē! Tā vietā jūs slēdzat pēdējo ukraiņu valodas bibliotēku Krievijā,” pauda EDSO PA Latvijas delegācijas vadītājs.

EDSO PA ziemas sesijā uzstājās arī EDSO augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Lamberto Zanjērs (Lamberto Zannier). Debatēs pēc L.Zanjēra ziņojuma E.Šnore uzstājās ar runu par minoritāšu tiesību pārkāpumiem Krievijā, vēršot klātesošo uzmanību uz to, ka pēdējā laikā būtiski samazināta tatāru, baškīru un citu mazākumtautību valodu apmācība Krievijas nacionālo republiku skolās, kas tur izsaucis plašus protestus. Tāpat Latvijas delegācijas vadītājs aicināja komisāru iejaukties, lai pārtrauktu Krimas tatāru diskrimināciju Krimā, kur cilvēktiesību situācija katastrofāli pasliktinājusies pēc Krievijas okupācijas.

Atbildot E.Šnorem, EDSO komisārs apliecināja, ka sekos līdzi mazākumtautību valodu stāvoklim Tatarstānā, Baškīrijā un citās Krievijas nacionālajās republikās un plāno vizītē apmeklēt Kazaņu, lai klātienē iepazītos ar šo problēmu. Arī Krimas tatāru diskrimināciju L.Zanjērs atzina par problēmu, kuru nepieciešams risināt.

EDSO PA Latvijas delegācijas loceklis Atis Lejiņš norāda – zīmīgi, ka EDSO augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos, uzstājoties publiski, ne reizi nepieminēja Latvijas izglītības sistēmas reformu, neskatoties uz Krievijas pārstāvju aicinājumiem to vērtēt EDSO un apgalvojumiem, ka tā esot diskriminējoša.

Sanāksmes ietvaros EDSO PA Latvijas delegācijas vadītājam bija arī divpusēja tikšanās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos. Tās laikā pārspriesti ar Latvijas mazākumtautībām saistīti jautājumi.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde