Inese Laizāne: situācija Ainažu psihoneiroloģiskajā slimnīcā apliecina profesionālu darbinieku trūkumu medicīnā

(06.02.2018.)

“Situācija Ainažu psihoneiroloģiskajā slimnīcā vēlreiz apliecina profesionālu darbinieku trūkumu medicīnā. Būtiska ir ne tikai ārstu, bet arī citu medicīnas darbinieku – māsu, sanitāru - profesionalitāte, lai nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpi kopumā. Šogad papildus piešķirtais finansējums veselības nozarei ir tikai pirmais solis,” trešdien, 6.februārī, pēc komisijas sēdes uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere komisijas sēdē klātesošos informēja par pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži”. Viņa atzīmēja, ka tiesībsargs veiks pārbaudes visās sešās psihoneiroloģiskajās slimnīcās, kurām ir tiesības uzņemt bērnus, taču pārbaudes sāktas ar Ainažu psihoneiroloģisko slimnīcu, jo par tās darbību saņemtas sūdzības.

Kā vienu no būtiskām problēmām L.Grāvere norādīja ārstniecības personu trūkumu slimnīcā: neraugoties uz to, ka “Ainaži” ir vienīgā specializētā bērnu psihiatriskā slimnīca valstī, attiecīgais speciālists – bērnu psihiatrs - slimnīcā atrodas tikai divas dienas nedēļā, kurās viņš pieņem pacientus arī ambulatori par maksu. Tiesībsarga ziņojumā par bērnu tiesību pārkāpumiem psihoneiroloģiskajā slimnīcā “Ainaži” teikts, ka Latvijā ir 13 sertificēti bērnu psihiatri, un norādīts, ka speciālistu skaits valstī ir nepietiekams.

Tāpat slimnīcā konstatēta prettiesiska pacientus ierobežojoša līdzekļa – fiksēšanas jeb piesiešanas pie gultas – izmantošana, apliecināja L.Grāvere. Normatīvais regulējums nosaka, ka bērnu neiroloģiskajā slimnīcā brīvprātīgi ievietotajiem pacientiem šādu līdzekli nepiemēro, bet pacientiem, kuri slimnīcā ievietoti ar tiesas spriedumu, tas tiek izmantots kā galējs līdzeklis un to nedrīkst izmantot kā sodu. Konstatēts arī nepietiekams uzturs, bērnu privātuma ierobežošana, pacientu savstarpēja vardarbība un pārkāpumi ārstniecības dokumentu noformēšanā, norādīts tiesībsarga ziņojumā.

Veselības ministrijas pārstāve Daina Mūrmane-Umbraško atzīmēja, ka atbilstoša personāla trūkums nav tikai Ainažu psihoneiroloģiskās slimnīcas problēma, tas novērojams visā Latvijā. Mediķu trūkums ir saistīts ar ilgstošu veselības nozares finansējuma nepietiekamību. Šogad nozares finansējums ir ievērojami palielināts, un tas tiek novirzīts arī mediķu algām. Veselības ministrija secinājusi, ka Ainažu psihoneiroloģiskajā slimnīcā konstatētās problēmas nav attiecināmas uz pārējām slimnīcām, kurās notiek psihoneiroloģiskā ārstēšana. Slimnīcu vadītāji apstiprinājuši, ka tiek nodrošinātas diennakts dežūras un pacienti naktī netiek atstāti bez ārsta klātbūtnes, informēja D.Mūrmane-Umbraško.

Viņa arī atzīmēja, ka ar Ainažu psihoneiroloģiskās slimnīcas personālu ir pārrunāts normatīvais regulējums saistībā ar bērnu fiksēšanu kā ierobežojoša līdzekļa izmantošanu, un šobrīd Ainažu psihoneiroloģiskajā slimnīcā ir piesaistīti papildu ārsti.

Komisijas priekšsēdētāja I.Laizāne atzīmēja, ka tiesībsarga ziņojums ir ļoti būtisks un tajā atzīmētajām problēmām ir jāpievērš pastiprināta sabiedrības uzmanība. Komisija arī turpmāk plāno pievērsties jautājumam par situāciju valsts psihoneiroloģiskajās slimnīcās, kurās ārstējas bērni un jaunieši.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde