Lolita Čigāne: EK atbalsts plūdos cietušajiem lauksaimniekiem ir spēcīgs solidaritātes signāls

(26.01.2018.)

„Eiropas Komisijas finansiālais atbalsts pagājušā gada ilgstošo lietavu izraisītajos plūdos cietušajiem lauksaimniekiem ir spēcīgs solidaritātes signāls. Plūdos visvairāk cieta tie lauksaimnieki, kuri ekonomiski tikko bija „nostājušies uz kājām”, it sevišķi smagi zaudējumi piedzīvoti Latgalē. Eiropas Savienībai ir būtiska loma, nodrošinot atbalstu šajā grūtajā un neparedzētajā situācijā,” piektdien, 26.janvārī, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Eiropas lietu komisija izskatīja Zemkopības ministrijas informatīvo ziņojumu par Latvijas nacionālo pozīciju 29.janvārī gaidāmajā Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē. Ziņojumā pausta Latvijas pateicība Eiropas Komisijai (EK) par izrādīto solidaritāti, piešķirot cietušajiem lauksaimniekiem ārkārtas finansiālo atbalstu, lai novērstu stipro lietavu radītās sekas graudkopības nozarē.

Atbalsts paredzēts tiem lauksaimniekiem, kuriem plūdos cietusi vismaz viena trešdaļa saimniecības. Atbalstam kvalificēsies tās lauku saimniecības, kuras līdz šim nav saņēmušas kompensāciju par lietavu radītajiem zaudējumiem un kuras plūdu dēļ nav varējušas iesēt ziemājus platībā, kas nav mazāka par 30 procentiem no saimniecības kopējās sējumu platības, deputātus sēdē informēja pārstāvji no Zemkopības ministrijas.

Ilgstošās lietavas Latviju piemeklēja pagājušajā gadā ražas novākšanas laikā no augusta līdz oktobrim. EK lēma piešķirt kompensāciju lietavās un plūdos cietušajiem Latvijas zemniekiem kopumā 3,46 miljonu eiro apmērā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem