Lolita Čigāne ārlietu debatēs aicina neatkāpties no Eiropas Savienības vērtībām

(25.01.2018.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, ceturtdien, 25.janvārī, parlamenta ikgadējās ārlietu debatēs aicināja neatkāpties no Eiropas Savienības (ES) vērtībām, kas ir arī mūsu sabiedrības pamatvērtības. Latvija ir ieinteresēta, lai ES arī turpmāk būtu vērtību savienība, un mums šīs vērtības jāsargā gan pašmājās, gan visā ES.

„Eiropas Savienība ir labklājības un ekonomiskā organizācija, taču vienlaikus tā ir arī kopīgo vērtību organizācija. Neaizmirsīsim, ka mēs, pievienojoties Eiropas Savienībai, esam parakstījušies, ka ievērosim tādas vērtības kā cilvēka cieņa, brīvība, demokrātija, vienlīdzība, tiesiskums un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu,” sacīja L.Čigāne. 

Latvija ir izvēlējusies būt ES kodolā, un mums jārūpējas, lai Eiropa attīstītos un vairotu labklājību, mieru un stabilitāti mūsu reģionā. Taču mums ir arī aktīvi jāpiedalās ES nākotnes veidošanā, piebilda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Kamēr vairākās dalībvalstīs izskanējušas diskusijas par to, ka valstis vēlētos „paņemt atpakaļ kontroli savās rokās”, Latvijā, pateicoties savlaicīgi un gudri pieņemtiem lēmumiem, par to nekad nav bijis jāsūdzas: Saeima, Eiropas lietu komisijā izskatot Latvijas nacionālās pozīcijas dažādos ES jautājumos, aktīvi iesaistās ES politikas veidošanā. Pagājušajā gadā izskatīta 131 Latvijas nacionālā pozīcija dažādos ar ES politiku saistītos jautājumos. Rēķinot gada griezumā, tas ir pa vienai pozīcijai katru trešo dienu, akcentēja L.Čigāne, norādot uz lielo Eiropas lietu komisijas lomu ES politikas veidošanā.

Kā norādīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, runājot par ES, Latvijas sabiedrībai galvenais ir miers un drošība. Ja Eiropa nebūs mierā un drošībā, tādi nebūsim arī mēs. 

Tāpat L.Čigāne uzsvēra, cik svarīgi ir skaidrot sabiedrībai ES lomu un tās sniegtās priekšrocības. Mūsu pienākums ir stāstīt un parādīt to, ka ES veidojam mēs visi kopā. Mēs esam daļa no Briseles, un mums kopīgiem spēkiem jārūpējas par mūsu reģiona attīstību.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde