Saeimas sēdē rītdien - ikgadējās ārlietu debates

(24.01.2018.)

Saeimas sēdē ceturtdien, 25.janvārī, notiks ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos ziņos ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv debates varēs vērot ikviens interesents.

Deputāti trešajā - galīgajā - lasījumā lems par grozījumiem likumā „Par piesārņojumu”, kas paredz pilnveidot regulējumu attiecībā uz emisiju kvotām un gaisa piesārņojumu. Izmaiņas paredz pienākumu kuģiem katru gadu veikt oglekļa dioksīda emisiju monitoringu un sniegt šo informāciju Eiropas Komisijai un Valsts vides dienestam.

Tāpat galīgajā lasījumā parlaments lems, vai valsts amatpersonas turpmāk drīkstēs savu amatu savienot ar darbu konsultatīvajās padomēs, darba grupās un komisijās, ko paredz grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. Šobrīd likums nosaka šo amatu savienošanas liegumu.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā. Plānotās izmaiņas paredz, ka administratīvais slogs samazināsies privātpersonai, kurai iestāde ir radījusi zaudējumu, jo lēmējiestāde pati veiks ar zaudējuma atlīdzību nepieciešamās darbības, kā arī izmaksās zaudējuma atlīdzību privātpersonai.

Parlaments otrajā lasījumā lems arī par jaunu Kooperatīvo sabiedrību likumu, kas regulē kooperatīvās sabiedrības darbības pamatprincipus, organizatorisko struktūru, dibināšanu, likvidāciju un reorganizāciju.

Savukārt pirmajā lasījumā Saeima lems par strīda izskatīšanas kārtību maksātnespējas procesā. Darba kārtībā iekļautās izmaiņas Maksātnespējas likumā un grozījumi Civilprocesa likumā paredz padarīt efektīvāku esošo kārtību, lai nodrošinātu ātrāku un vienkāršāku strīda izskatīšanu maksātnespējas procesā. 

Sēdē deputātiem jālemj arī par vairāku likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās. To vidū ir grozījumi Sporta likumā, kas paredz izveidot Latvijas Antidopinga biroju, kā arī grozījumi likumā „Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”. Tie paredz, ka Eiropas pilsoņu iniciatīvas tiešsaistes sistēmas atbilstības sertifikāta izsniegšanu turpmāks veiks Digitālās drošības un uzraudzības komiteja.

Tāpat ceturtdien paredzēts izskatīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti kriminālprocesā Nr.16870000911 galaziņojumu.

Saeimas mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūgs darba kārtībā iekļaut paziņojumu par administratīvi sodītajiem deputātiem laika periodā no 4.septembra līdz 8.janvārim. 

Saeimas 25.janvāra sēdes darba kārtībā ir 17 jautājumi.

Rītdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana un deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī