Cilvēktiesību komisija spriež par aktualitātēm Latvijas pārstāvja ANO un ECT darbā

(24.01.2018.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 24.janvārī, sprieda par aktuālajiem jautājumiem Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbā 2016. un 2017.gadā.

Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce deputātus informēja par tendencēm un paveikto, pārstāvot Latvijas valsti Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) un Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO).

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir samazinājies jauno lietu skaits, kuras Latvijas valdībai nodevusi ECT. Savukārt palielinājies izlemto lietu skaits – 2016.gadā izlemtas 26, 2017.gadā – 34 lietas. 2016.gada nogalē neizlemtas bija 63, bet 2017.gada nogalē – 35 lietas.

2017.gadā visvairāk Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvības aizsardzības konvencijas (ECK) pārkāpumu konstatēti tiesību uz taisnīgu tiesu ievērošanā, īpaši par tiesvedības ilgumu civillietās. ECT uzskata, ka Latvijā nepastāv efektīvs mehānisms, kā nacionālā līmenī konstatēt tiesvedības ieilgšanu civilprocesā un sniegt atbilstīgu salīdzinājumu, savukārt kriminālprocesā ECT ieskatā šāds efektīvs mehānisms pastāv. Latvijas tiesu prakses attīstība šo ECT viedokli var mainīt, uzsver K.Līce. Tāpat aktuālas lietas par argumentācijas kvalitāti nacionālo tiesu nolēmumos, piemēram, par pamatojumu apcietinājuma piemērošanai vai kratīšanas nepieciešamībai.

“Nozīmīgi, ka Latvijai nav izteiktu atkārtotu, sistēmisku problēmu, par kurām sūdzības nonāk Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Tāpat liels prieks par veiksmīgo sadarbību starp Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās un tiesībsargu,” pēc sēdes atzīmēja komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

2016.gadā pasludinātajos nolēmumos Latvijas lietās kompensācijās iesniedzējiem kopumā ECT piesprieda 37246 eiro, savukārt 2017.gadā – 165394 eiro. 2017.gadā viena no lietām bija par īpašumtiesībām, kurās kompensācijas parasti ir lielākas, jo ECT kompensācijā ieskaita arī materiālos zaudējumus, skaidroja K.Līce.

Pērn Eiropas Padomes Ministru komiteja par izpildītām atzinusi 33 lietas, tajā skaitā lietas, kurās ETC bija konstatējusi ECK pārkāpumus saistībā ar medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu. Ņemot vērā ECT secinājumus, radikāli reformēts gan Krminālprocesa likums, gan Krimināllikums, tostarp ieviešot kārtību, kā tiek pārskatīti piemērotie piespiedu līdzekļi ar iespējām mainīt tos gan uz vieglākiem, gan smagākiem, informēja K.Līce.

Latvijas pārstāvis starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās īsteno Latvijas interešu pārstāvību ECT un ANO konvenciju izpildes uzraudzības mehānismu ietvaros. Pārstāvja funkcijas ir īstenot Latvijas interešu pārstāvību ECT un ANO individuālo sūdzību izskatīšanas procesā, sagatavot un izskatīt nacionālos ziņojumus.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī