Ārlietu komisija rosina noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām

(24.01.2018.)
Galerija

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 24.janvārī, pauda atbalstu sankciju noteikšanai Sergeja Magņitska (Sergei Magnitsky) lietā iesaistītajām personām. Komisija sagatavojusi Saeimas lēmumprojektu ar aicinājumu Ministru kabinetu rīkoties, lai liegtu Latvijas Republikas teritorijā ieceļot 49 Sergeja Magņitska lietā iesaistītām personām, iekļaujot tās Latvijai nevēlamo personu sarakstā.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš uzsver: “Šī lēmuma pieņemšana ir Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts goda lieta un katra parlamenta deputāta sirdsapziņas jautājums. Latvija, iekļaujot nevēlamo personu sarakstā cilvēkus, kas iesaistīti Sergeja Magņitska lietā, sekotu Amerikas Savienoto Valstu Kongresa, Igaunijas, Kanādas, Lietuvas, kā arī Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentu piemēram, kur jau pieņemti simboliski Sergeja Magņitska vārdā nosaukti tiesību akti, kas ļauj piemērot mērķētas sankcijas pret smagos cilvēktiesību pārkāpumos, korupcijā un citu veidu noziegumu veikšanā iesaistītām personām.”

Sergejs Magņitskis, advokāts, kurš atklāja, ka Krievijas tiesībaizsardzības iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā, tika arestēts un 358 dienas turēts pirmstiesas aizturēšanas izolatorā, kur tika pakļauts spīdzināšanai un fiziskai vardarbībai, kur viņam tika liegta medicīniskā aprūpe un kur viņš 2009.gada 16.novembrī mira, teikts lēmuma projektā.

Lēmuma projektā norādīts, ka Krievijas varas iestādes nav veikušas rūpīgu, neatkarīgu un objektīvu Sergeja Magņitska aizturēšanas, spīdzināšanas un nāves apstākļu izmeklēšanu. Līdz šim neviena atbildīgā persona nav notiesāta par šiem noziegumiem, bet piecas Sergeja Magņitska lietā iesaistītās amatpersonas saņēmušas valsts apbalvojumus un vairākas iesaistītās amatpersonas atbilstošajā periodā guvušas negaidītu materiālu labumu.

Tāpat lēmumprojektā uzsvērts, ka valstis, kas ratificējušas starptautiskos cilvēktiesību līgumus, ir apņēmušās pildīt tajos noteiktos pienākumus, un norādīts uz demokrātisku valstu morālo atbildību un pienākumu nepieļaut nesodāmību par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem, korupciju un plaša mēroga finansiālas krāpšanas shēmām. Šo atbildību valstis var realizēt, pieņemt tiesību aktus, kuros paredzētas mērķētas sankcijas, proti, ieceļošanas aizliegumi un īpašumu un līdzekļu iesaldēšana, šādu noziegumu veicējiem.

Lēmuma projektā iekļauta atsauce uz Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rezolūciju un Eiropas Parlamenta apstiprināto ieteikumu, kuros ietverts aicinājums dalībvalstīm piemērot mērķētas sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām. Lēmumprojektā arī pausts aicinājums Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu parlamentiem pieņemt tā sauktos Sergeja Magņitska tiesību aktus, lai tādējādi stiprinātu valstu kopējo tiesiskumu, taisnīgumu un atbildību.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt