Ināra Mūrniece: 1991.gada barikādes - viena no mūsu valstiskās neatkarības svarīgākajām ceļa zīmēm

(20.01.2018.)
VideoGalerija

“1991.gada janvāra barikādes ir viena no mūsu valstiskās neatkarības svarīgākajām ceļa zīmēm. Tās visskaidrāk apliecināja tautas gribu izbeigt padomju okupāciju un atjaunot savu valsti,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, sestdien, 20.janvārī, parlamentā uzrunājot žurnālistus, kuri 1991.gada trauksmainajās dienās informēja sabiedrību par vēsturiskajiem notikumiem Latvijā.

No Latvijas vēstures viedokļa raugoties, barikādes bija arī viens no mūsu sabiedrības pagrieziena punktiem, jo apliecināja cilvēku uzdrīkstēšanos, drosmi un saliedētību. Barikāžu laikā mēs kļuvām izlēmīgi, pazuda bailes. Un, ja pazūd bailes, vairs nekas nevar stāvēt ceļā mērķa sasniegšanai, uzsvēra I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja arī nākotnē saglabāt vēsturiskos notikumus tautas apziņā un nodot atmiņu stāstus jaunākajām paaudzēm. I.Mūrniece pauda prieku, ka šodien barikāžu laika atmiņu ugunskura iedegšanā Doma laukumā piedalījās arī jaunsargi.

Kā akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, barikāžu notikumos svarīgs bija ikkatrs to dalībnieks, taču īpaša loma bija žurnālistiem – viņi bija tie, kas tricināja padomju režīma stutes. Mediju pārstāvji šajā laikā padomju varai bija visbīstamākie, jo viņu dēļ noziedzīgais režīms nevarēja noslēpt patiesību ne savā valstī, ne pārējā pasaulē. Tieši tādēļ režīms žurnālistus nesaudzēja, un mediju pārstāvji bija arī bojāgājušo rindās. I.Mūrniece pateicās barikāžu laika mediju pārstāvjiem par pašaizliedzīgo darbu, kas ļāva visai pasaulei uzzināt par notikumiem Latvijā.

Kā spilgtu barikāžu laika liecību Saeimas priekšsēdētāja izcēla Saeimas izdevumu “Janvāra hronika”, kurā apkopotas tā laika likumdevēja – Augstākās padomes – preses relīzes, kuras barikāžu laikā izplatīja ārvalstu medijiem. Šo grāmatu kopā ar izdevumu “Augusta hronika” I.Mūrniece kā dāvinājumu pasniegusi Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, Latvijas valsts simtgades gada atklāšanas pasākumā papildinot Tautas grāmatu plauktu.

Svinīgs pasākums neatkarības cīnītājiem, kuri tolaik strādāja televīzijā, radio un laikrakstos, katra gada janvārī ir viena no parlamenta tradīcijām, kas iedibināta 8.Saeimas laikā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157668666809419
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt