Saeimas komisija: valsts amatpersona savu amatu drīkstēs savienot ar darbu konsultatīvajā padomē

(16.01.2018.)

Valsts amatpersonas savu amatu varēs savienot ar darbu konsultatīvajās padomēs, darba grupās, komisijās. To paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā otrdien, 16.janvārī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. 

Patlaban likums nosaka šo amatu savienošanas liegumu, taču saskaņā ar piedāvātajiem grozījumiem paredzēts, ka turpmāk par valsts amatpersonas darbu neuzskatīs amatu, ko valsts amatpersona, pārstāvot attiecīgo iestādi, ieņem citu institūciju veidotajās komisijās, konsultatīvajās padomēs un darba grupās un par kuru nav noteikta atlīdzība. 

Izmaiņas interešu konflikta novēršanas likumā rosinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, norādot, ka līdzšinējais liegums ieņemt amatu vērtējams kā nesamērīgs. 

Grozījumi paredz vēl citas izmaiņas, tostarp vienkāršāku kārtību, kādā iestādes vadītājs dod atļauju amatpersonai savu amatu savienot ar citu darbu. Šādos gadījumos lēmumu, kas iestādei turpmāk būs jāreģistrē, varēs noformēt arī rezolūcijas formā. Tas atvieglos iestādes vadītāja darbu un birokrātiskās procedūras. 

Tāpat ar grozījumiem plānots noteikt, ka visi Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīri un zemessargi, kuri pilda karavīra amata pienākumus, ne tikai tie, kuri piedalījušies starptautiskajās operācijā, varēs izmantot un pieņemt kā dāvanas Latvijas uzņēmēju īpašos piedāvājumus, tostarp pakalpojumus un atlaides. 

Par likuma grozījumiem galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā