Ināra Mūrniece: Latvija ir sociāli atbildīga valsts

(08.12.2017.)

Latvija ir sociāli atbildīga valsts, un to skaidri apliecina un nostiprina Latvijas Republikas Satversme, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 8.decembrī, Saeimā atklājot starptautisko konferenci “Valsts budžeta konstitucionālā kontrole”. 

 “Varas institūcijām sociāli atbildīgā valstī sava rīcības politika ir jāvērš tādā gultnē, ka valsts iesaistās iedzīvotāju labklājības nodrošināšanā, veselības aprūpē, izglītošanā. Varas institūcijām sava rīcība ir nepārtraukti jāvērtē un jāīsteno tā, lai saglabātu līdzsvaru starp indivīda un sabiedrības tiesību un interešu aizsardzību. Varas institūcijām sava rīcība ir jāīsteno tā, lai saglabātu līdzsvaru starp iedzīvotāju un valsts iekārtas aizsardzības interesēm,” uzrunājot klātesošos, pauda I.Mūrniece un uzsvēra, ka īpaši svarīgi tas ir brīdī, kad tiek lemts par izmaiņām nodokļu likumos un gatavots kārtējā gada valsts budžeta likums.  

“Šis uzdevums ir ļoti sarežģīts, taču tas ir paveicams. Atrast līdzsvaru nenākas viegli, jo īpaši šodien, kad, no vienas puses aktuāli ir valsts drošības jautājumi, bet no otras - sabiedrības veselības aizsardzības jautājumi. Tieši šādas aktualitātes pavadīja 2018. gada valsts budžeta sagatavošanu un pieņemšanu,” sacīja I.Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka sociāli atbildīgas valsts principa ievērošana, izstrādājot budžeta likumus, ir tiesiskas valsts pazīme, un savukārt tiesiskums ir atslēgas vārds ekonomiskajai izaugsmei un cilvēku labklājībai. 

Konferences dalībniekus uzrunāja arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, cita starpā atzīmējot, ka budžeta jautājumiem parasti ir divas puses – juridiskā puse un ekonomiskā puse. “No vienas puses, pieņemot budžetu, mums jārēķinās ar Satversmē noteikto, ka Latvija ir sociāli atbildīga valsts, kas uzliek noteiktu ekonomisko skatījumu uz likumdošanas aktiem, tai skaitā valsts budžetu un tagad arī vidēja termiņa ietvaru, un no otras puses - jāņem vērā Latvijas kā demokrātiskas valsts Satversmē rakstītais, nodrošinot vienlīdzības, solidaritātes, demokrātijas un arī brīvības, tostarp arī varas dalīšanas principa ievērošanu.” 

Savukārt Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele, konferences atklāšanā uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka budžeta likuma pieņemšana ir svarīga Saeimas funkcija, kuru tā veic kā institūcija, kas ir tieši atbildīga Latvijas tautas priekšā, un budžets ir valsts un sabiedrības dzīves nozīmīgākais jautājums, kas uzskatāms par sabiedrības labklājības nodrošināšanas instrumentu. 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157689333101521
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt