Saeima galīgajā lasījumā lems par sociālās apdrošināšanas pabalstu aprēķināšanas kārtības saglabāšanu

(15.11.2017.)

Saeima ceturtdien, 16.novembrī, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, ar ko paredzēts nākamgad tomēr nemainīt maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstu aprēķināšanas kārtību. Tādējādi iepriekš veiktās izmaiņas, kas atsevišķos gadījumos pasliktinātu pabalstu saņēmēju materiālo situāciju, tiks atceltas.

Lai Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma varētu brīvprātīgi pieteikties dienestam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezervē un apgūt noteiktu militārās apmācības kursu, deputāti lems par papildinājumiem Militārā dienesta likumā. Šāda iespēja nepieciešama, jo pēc NBS veiktās aptaujas datiem Latvijā ir daudz tādu pilsoņu, kuri vēlas brīvprātīgi iesaistīties militārajās apmācībās, bet nevēlas iestāties Zemessardzē vai profesionāli dienēt armijā.

Parlaments rīt otrajā lasījumā skatīs grozījumus Krimināllikumā, kas paredz noteikt atbildību par terorisma apmācības saņemšanu, ceļošanu uz ārvalstīm terorisma nolūkā, šādas ceļošanas finansēšanu, organizēšanu un veicināšanu.

Otrajā lasījumā paredzēts arī lemt par grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā, lai pilnveidotu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un stingrāk uzraudzītu sadzīves atkritumu pārvadājumus Latvijā. Tāpat, lai drīzumā lauksaimnieki dokumentus valsts un Eiropas Savienības atbalsta saņemšanai varētu iesniegt tikai elektroniski, deputāti otrajā lasījumā skatīs izmaiņas Lauku atbalsta dienesta likumā.

Lai nodrošinātu zemes dzīļu ilgtspējīgu izmantošanu un pagarinātu to izmantošanas iespējas, Saeima pirmajā lasījumā skatīs grozījumus likumā “Par zemes dzīlēm”.

Ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtībā otrreizējā caurlūkošanā ir grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā par valsts pārvaldē strādājošo darba samaksas publiskošanu. Tāpat deputātiem būs jālemj par otrreizējo caurlūkošanu grozījumiem likumā “Par tiesu varu”, kas paredz mazināt izpildvaras un likumdevēja ietekmi uz tiesnešu karjeras jautājumiem.

Rītdienas darba kārtībā ir arī grozījumi Bērnu Tiesību aizsardzības likumā, kurus plānots nodot izskatīšanai atbildīgajā Saeimas komisijā, un tie izstrādāti ar mērķi novērst vardarbības pret bērnu atkārtošanās risku.

16.novembra Saeimas sēdes darba kārtībā ir 24 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde