Baltijas valstu parlamentārieši aicina uz aktīvāku sadarbību ārpolitikā, drošībā un aizsardzībā

(10.11.2017.)

Baltijas valstu parlamentārieši piektdien, 10.novembrī, aicināja Latviju, Igauniju un Lietuvu stiprināt stratēģisko partnerību ārpolitikā, drošībā un aizsardzībā. Noslēdzot Igaunijas galvaspilsētā Tallinā notiekošo Baltijas Asamblejas (BA) 36.sesiju, deputāti uzsvēra stratēģisko partnerību kā Baltijas valstu parlamentu sadarbības prioritāti nākamajā gadā.

“Sadarbība aizsardzībā ir vēl svarīgāka nekā jebkad agrāk. Mūsdienu ģeopolitiskie izaicinājumi parāda, ka Baltijai jābūt vienotai ne vien vārdos, bet arī darbos. Mums jāturpina sarunas par saskaņotiem militārā aprīkojuma iepirkumiem, kā arī kopīgu militārā aprīkojuma pārvaldības un uzturēšanas sistēmu reģionā,” pēc sesijas sacīja BA viceprezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns. 

Mums jau ir veiksmīgs piemērs: Baltijas valstu kopīgi organizētie iepirkumi medicīnas nozarē, kas bija un joprojām ir būtiska BA prioritāte. Varam būt gandarīti, ka kopīgie vakcīnu iepirkumi ļāvuši ietaupīt Baltijas valstīm gandrīz divus miljonus eiro, piebilda J.Vucāns.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentārieši vienojās, ka 2018.gadā prioritāra būs arī sadarbība enerģētikas sektorā, starpsavienojumu, piegāžu stabilitātes un šī sektora attīstības nodrošināšana Baltijas reģionā. Tāpat uzmanības centrā būs Baltijas valstu plāni pārtikuša un ekonomiski vienota reģiona izveidei.

Noslēdzot darba sesiju, BA pieņēma arī rezolūciju. Tajā uzsvērta nepieciešamība stiprināt Baltijas valstu vienotību un konkurētspēju, konsekventi turpinot mērķtiecīgu un neatgriezenisku integrāciju Eiropas transporta un enerģijas tīklos, kā arī atzinīgi vērtēts progress projekta Rail Baltica virzībā.

Rezolūcijā Baltijas valstu parlamenti, valdības un Baltijas Ministru padome aicināta uz ciešāku sadarbību, ietverot konkrētas rekomendācijas par savstarpējiem koordinācijas pasākumiem dažādās jomās. Tās aptver sadarbību drošības un aizsardzības jomā, iekļaujot arī jautājumu par saskaņotu robežu pārvaldību un kopīgiem militāriem iepirkumiem.

Rekomendācijas ietver sadarbību izglītībā, pievēršoties arī jautājumam par diplomu un zinātnisko grādu automātisku savstarpējo atzīšanu Baltijas valstīs, kā arī sadarbību augstākās un profesionālās izglītības jomā. Tāpat rezolūcijā uzmanība pievērsta sadarbībai veselības aprūpes nozarē un ekonomikā, transporta infrastruktūrā un enerģētikā.

BA dalībnieki lēma, ka nākamā asamblejas sesija notiks 2018.gada 25. un 26.oktobrī Viļņā. Prezidējošās valsts funkcijas nākamgad uzņemsies Lietuva, un BA prezidents Lietuvas prezidentūras laikā būs Valērijs Simuliks (Valerijus Simulik).

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157690434332436
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt