Parlamentā atzīmēs pirmās Saeimas sanākšanas 95.gadadienu

(03.11.2017.)

Parlamentā otrdien, 7.novembrī, svinīgi atzīmēs 95.gadadienu kopš pirmās Saeimas sanākšanas. Šajā dienā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece parlamenta ēkā Jēkaba ielā 11 atklās izstādi „Pirmajai Saeimai - 95”.

Par godu 95.gadskārtai kopš Saeimas sasaukšanas I.Mūrniece uz Saeimu aicinājusi visus atjaunotās Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājus, kā arī Satversmes tiesas tiesnešus, Satversmes komentētājus un zinātnisko redkolēģiju. Pasākumā aicināti piedalīties arī Prezidija locekļi un Saeimas deputāti.

Izstāde stāstīs par pirmās Saeimas ievēlēšanu, tās sastāvu, darba īpatnībām, kā arī ieguldījumu Latvijas kā demokrātiskas valsts veidošanā. Arhīva un bibliotēku materiāli dos ieskatu par parlamenta pieņemtajiem likumiem, tāpat izstādē būs apskatāmi arī parlamentam adresētie iedzīvotāju lūgumi, Saeimas rēķini, tālaika deputātu algu saraksti, kā arī citi materiāli.

Pasākumā tiks demonstrēta vēsturiska kinohronika no pirmās Saeimas sanākšanas 1922.gada 7.novembrī, kā arī Saeimas sanākšanas 95.gadskārtai veltīta videoanimācija – stāsts par pirmo Saeimas sasaukumu.

Izstādes atklāšana paredzēta pulksten 11.00, bet pēc tam klātesošie pulcēsies uz kopīgu fotografēšanos Saeimas Sēžu zālē.

Šajā dienā Saeimā uz darba diskusiju pulcēsies arī Satversmes komentētāji – tiesībzinātņu lietpratēji, kuri zinātniska projekta ietvaros skaidro mūsu valsts pamatlikuma lakoniskos pantus. Komentētāji strādā pie noslēdzošā komentāru izdevuma, kas ir par Satversmes otro nodaļu. Pirmo reizi Latvijā tiks publicēta grāmata, kas skaidro likumdevēja darba konstitucionālo ietvaru.

Latvijas Saeimas pirmajā sasaukumā, kas turpināja Satversmes sapulces iesākto darbu, tika ievēlēti 100 deputāti. Pirmā Saeima uz pirmo sēdi sanāca 1922.gada 7.novembrī pulksten 12.00. Tajā deputātus uzrunāja Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste un par pirmo Saeimas priekšsēdētāju tika ievēlēts Frīdrihs Vesmanis. Līdz ar pirmās Saeimas sanākšanu spēkā stājās Latvijas konstitūcija – Satversme -, ko bija izstrādājusi un pieņēmusi Satversmes sapulce.

Pirmās Saeimas pilnvaru termiņš bija trīs gadi. Šis parlamenta sasaukums noteica valdības un Valsts kontroles darba ietvaru, biedrību un politisko organizāciju darbības principus, reglamentēja pulcēšanās un vārda brīvību, kā arī pabeidza Satversmes sapulces aizsākto agrāro reformu. Valsts pievienojās virknei starptautisku līgumu. Kopumā pirmais Saeimas sasaukums pieņēma 319 likumus.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā