Aizsardzības komisijas deputāti pauž gandarījumu par būtisku finansējuma pieaugumu valsts aizsardzībai

(25.10.2017.)
Galerija

Nākamgad valsts aizsardzības budžets sasniegs divus procentus no iekšzemes kopprodukta, un tas būs vairāk nekā 576 miljoni eiro. Finansējums pakāpeniski pieaugs arī nākamajos gados, kas ir ļoti būtiski vienai no galvenajām prioritātēm mūsu valstī – aizsardzībai. To pauda Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti trešdien, 25.oktorbrī, skatot plānoto naudas pieaugumu nākamā gada budžeta projektā.

“Ņemot vērā, ka drošības situācija Eiropā un tās pierobežā vēl aizvien ir mainīga, ir būtiski saglabāt valsts uzņemto kursu, aizsardzībai atvēlot divus procentus no iekšzemes kopprodukta. Aizsardzības budžeta pieauguma galvenās prioritātes ir aizsardzības spēju attīstība un militārā personāla palielināšana, lai stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas. Tāpat Latvija turpinās uzlabot uzņemošās valsts atbalstu izvietotajiem papildu NATO spēkiem, nodrošinot arī kopīgas militārās mācības,” norāda komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Nākamgad finansējums aizsardzībai pieaugs par vairāk nekā 126 miljoniem eiro, komisijas deputātus šodien informēja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Viņš sacīja, ka, stiprinot armijas, tostarp Zemessardzes kaujas un reaģēšanas spējas, nauda tiks ieguldīta personāla apmācībā, ekipējuma un tehnikas iegādē, kā arī infrastruktūras attīstībā. Tāpat nākamgad Nacionālajiem spēkiem plānotas plašas militārās mācības – tās būs lielākās pēc valsts neatkarības atjaunošanas.

Sakārtojot daudzus jautājumus ar infrastruktūru un karavīru atalgojumu, ko dod arī finansējuma pieaugums aizsardzībai, jūtama interese atgriezties profesionālajā dienestā, šodien komisijas sēdē sacīja Latvijas armijas pārstāvis. Profesionālajā dienestā jau atgriezušies vairāk nekā 50 virsnieku, kuri to atstāja krīzes dēļ.

Saskaņā ar iepriekš valstī noteikto aizsardzības finansējumu - katru gadu to pakāpeniski palielina attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP), lai 2018.gadā tas sasniegtu divus procentus no IKP.

2019.gadā aizsardzības budžets plānots vairāk nekā 600 miljonu, bet 2020.gadā vairāk nekā 634 miljonu eiro apmērā.

Tāpat Baltijas valstīs un Polijā kopš 2017.gada tiek izvietoti papildu NATO spēki, kas ir nozīmīgs praktisks solis reģiona drošības stiprināšanai.

 

Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157661860708838
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt