Aldis Adamovičs: mācību saturam skolās jāattīstās līdzi laikam

(26.09.2017.)

„Plānotā mācību satura reforma paredz būtiskas pārmaiņas, kas nepieciešamas, lai mūsu izglītības sistēma attīstītos līdzi laikam. Pats svarīgākais ir kvalitatīva un mūsdienīga izglītība, un pāreja uz kompetenču pieeju mācību saturā ir solis Latvijas izglītības sistēmas spēcināšanā,” otrdien, 26.septembrī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

Otrdien sēdē deputātus ar gaidāmo mācību satura reformu, kas nodota sabiedriskajai apspriešanai, iepazīstināja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks.

Pirmo reizi mācību saturs pārskatīts vienotā sistēmā un pēctecīgi visos izglītības posmos, sākot no pusotra gada vecuma līdz pat 12.klasei, akcentēja G.Catlaks.

Kā uzsvēra A.Adamovičs, būtiski, ka plānoto reformu izstrādājis plašs ekspertu loks. Plāna izstrādē iesaistīti vairāk nekā 300 skolotāji, augstskolu mācībspēki un izglītības speciālisti, turklāt ņemta vērā labākā Rietumvalstu pieredze.

„Jaunajā pieejā uzsvars tiks likts uz praktiskām skolēnu zināšanām, to pielietojamību dzīvē, nevis tikai teorētisku mācību satura iekalšanu. Tas ļaus bērnus labāk sagatavot tālākajām gaitām pēc skolas beigšanas, turklāt būtiski, ka jau vidusskolā jaunieši varēs specializēties izvēlētajos mācību priekšmetos, kuros iegūtās zināšanas būs nepieciešamas augstskolā,” sacīja A.Adamovičs.

Mēs nedrīkstam apstāties vien pie mācību satura izmaiņām, piebilda Izglītības komisijas priekšsēdētājs. Svarīgi sakārtot arī skolu tīklu un rūpēties par pedagogu kvalitātes veicināšanu, taču jo īpaši būtiski šobrīd ir nodrošināt mācību iestādes ar mūsdienīgu materiāltehnisko bāzi. Visās skolās jābūt pieejamām modernām, mūsdienīgām tehnoloģijām mācību procesa pilnveidei, citādāk jauno pieeju ieviesīsim tikai teorētiski.

Izmaiņas mācību saturā paredz lietpratības jeb kompetenču pieeju mācību saturā, galveno uzmanību veltot indivīda spējai kompleksi lietot zināšanas, prasmes un paust attieksmes, risinot problēmas mainīgās reālās dzīves situācijās, sēdē informēja G.Catlaks.

Izglītības komisija rūpīgi sekos paredzētajai mācību satura reformai, kas ies ciešā sasaistē ar gaidāmajiem grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, akcentēja A.Adamovičs.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt