Saeima lems par Valsts prezidenta iniciatīvas izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem izskatīšanu komisijās

(20.09.2017.)

Saeima ceturtdien, 21.septembrī, lems par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iesniegtā likumprojekta “Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem” nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās. Likumprojekts paredz pēc 2018.gada 1.jūnija dzimušiem bērniem vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu. 

Galīgajā lasījumā rītdien plānots skatīt grozījumus Sugu un biotopu aizsardzības likumā. Izmaiņas regulējuma nepieciešamas, lai precizētu Latvijā aizsargājamo biotopu noteikšanas kārtību. 

Vēl galīgajā lasījumā deputāti skatīs likuma grozījumus, kas, lai stiprinātu pasākumus narkotiku un psihotropo vielu nelegālās aprites ierobežošanai, paredz papildināt šo kontrolējamo vielu sarakstu ar jaunām vielām. 

Otrajā lasījumā rīt plānots izskatīt izmaiņas Militārā dienesta likumā, kas Latvijas pilsoņiem dos iespēju brīvprātīgi pieteikties dienestam Nacionālo bruņoto spēku rezervē. 

Vēl izskatīšanai otrajā lasījumā darba kārtībā iekļauti grozījumi Konkurences likumā, kas paredz pasākumus efektīvākai konkurences lietu un tās pārkāpumu izskatīšanai un pilnveido cietušo personu aizsardzību. 

Pirmajā lasījumā deputāti vērtēs izmaiņas Kriminālprocesa likumā, kas paredz ātrāku, vienkāršāku un mazāk birokrātisku izmeklēšanas procesu par mazāk smagiem noziegumiem, un grozījumus Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likumā, kas rosināti, lai pastiprinātu iestādes atbildību par privātpersonai nodarītajiem zaudējumiem, jo turpmāk iestādei pašai būs jāpieprasa līdzekļi no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.   

Pirmajā lasījumā Saeima arī skatīs likumprojektu par protokolu, kas paredz grozījumus Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas daļā par sūdzību izskatīšanu Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Protokola ratificēšana tiesai iedzīvotāju sūdzības ļaus izskatīt ātrāk un efektīvāk. 

Tāpat konceptuāli plānots lemt par likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt Konvenciju par pieaugušo personu starptautisko aizsardzību, kas paredz aizsargāt personas, kuras veselības traucējumu vai citu personu ierobežojošu faktoru dēļ vairs nevar pilnvērtīgi aizsargāt savas intereses. 

Lai noteiktu stingrākas prasības kuģu īpašniekiem saistībā ar jūrnieku darba apstākļiem, konceptuāli rītdien plānots skatīt Jūras kodeksa grozījumus

Saeimas 21.septembra sēdes darba kārtībā ir 26 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde