Ojārs Ēriks Kalniņš: ES valstīm drošības izaicinājumi jārisina vienoti

(11.09.2017.)

“Lai drošības izaicinājumi, ar kuriem saskaras Eiropas Savienības dienvidu valstis, nekļūtu par samilzušām Eiropas Savienības ziemeļvalstu problēmām un otrādi, Eiropas Savienībai jau laikus tiem jāstājas pretī kā vienotam veselumam,” uzvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš starpparlamentārajā konferencē par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku.

Diskusijā ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni (Federica Mogherini) O.Ē.Kalniņš interesējās, vai jau top mehānisms sadarbībai drošības un aizsardzības jomā ar Lielbritāniju pēc tās izstāšanās no ES. F.Mogerīni sacīja, ka formālas sarunas vēl nav sākušās, taču jau šobrīd ir skaidrs, ka Lielbritānija, līdzīgi kā citas valstis, varēs piedalīties atsevišķos projektos, misijās un jautājumos par sankciju režīma piemērošanu, tiesa, tai nebūs tiesību par tiem lemt.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne konferencē uzsvēra, ka, diskutējot par ES lomu globālā mērogā, ir jādomā par atbildības uzņemšanos visplašākā mērogā, taču liela problēma ir plaisa starp pieņemtajiem lēmumiem un iedzīvotājiem. Proti, iedzīvotāji ES lēmumus ne vienmēr asociē ar sevi. Igaunijas Valsts prezidente Kersti Kaljulaida (Kersti Kaljulaid) piekrītot uzsvēra, ka atbildība par lēmumu skaidrošanu ir katras valsts uzdevums, lai arī bieži to piedēvē ES. Viņa sacīja, ka komunikācijai ar iedzīvotājiem jāatgriežas tur, kur tā iederas, – nacionālā līmenī.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne, un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis no 7. līdz 9.septembrim darba vizītē uzturējās Igaunijā, kur piedalījās starpparlamentārajā konferencē par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku, ko ik pusgadu rīko Eiropas Savienības Padomē prezidējošā valsts.

Sanāksmes darba kārtībā bija jautājumi par Eiropu globālā kontekstā, transatlantisko attiecību vienotības veicināšanu, situāciju aiz ES robežām un citi.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt