Saeima rudens sesijas pirmajā sēdē lems par ārkārtējo situāciju virknē Latgales novadu saistībā ar lietavu nodarītajiem postījumiem

(06.09.2017.)

Ceturtdien, 7.septembrī, Saeimas deputāti sanāks uz pirmo sēdi šī gada rudens sesijā, kurā plānots izskatīt valdības lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 29 novados Latgalē un Vidzemē saistībā ar lietavu nodarītajiem postījumiem lauksaimniecības nozarei un ceļu infrastruktūrai. 

Rītdien arī plānots lemt par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās. Starp tiem ir Kooperatīvo sabiedrību likuma projekts un grozījumi Uzņēmumu reģistra likumā, kas rosināti, lai, virkni jautājumu ļaujot regulēt pašai kooperatīvajai sabiedrībai, jomas regulējumu padarītu liberālāku nekā līdz šim. 

Izskatīšanai komisijās plānots nodot arī Augstskolu likuma grozījumus, kas paredz noteikt studiju virzienu atvēršanas kārtību, kā arī dot iespēju augstākās izglītības iestādēm ārējās kvalitātes novērtēšanu veikt jebkurā Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā iekļautajā akreditācijas aģentūrā. 

Vēl deputāti lems, vai komisijās skatīt Kriminālprocesa likuma grozījumus, kas paredz pasākumus efektīvākam kriminālprocesam, tostarp samērīgai izmeklēšanai atkarībā no noziedzīgā nodarījuma smaguma, kā arī pārskatīt kriminālprocesa apturēšanas un izbeigšanas nosacījumus. 

Darba kārtībā ir arī likuma “Par valsts noslēpumu” grozījumi, kas, ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumu, rosināti, lai pārskatītu normas par speciālo atļauju valsts noslēpumam izsniegšanu.   

Tāpat Saeima vērtēs, vai komisijām nodot grozījumus Dziesmu un deju svētku likumā. Tie paredz izveidot svētku operatīvās vadības grupu, kuras uzdevums būs nodrošināt svētku pasākumu nepārtrauktu preventīvu vadību, tostarp ārkārtas situācijās, kā arī vērtēt pasākumu drošības riskus. 

Lai noteiktu vienkāršāku dzīvnieka pases izsniegšanas kārtību suņu īpašniekiem, Saeimas spriedīs par Veterinārmedicīnas likuma grozījumu tālāko virzību. 

Komisijām rītdien plānots nodot arī likumprojektu, kas paredz noteikt ierobežojumus sejas aizsegšanai publiskās vietās, kā arī likumprojektu, kas paredz narkotisko un psihotropo vielu sarakstu papildināt ar jaunām vielām un to grupām. 

Saeima rīt lems arī par kolektīvā iesnieguma “Par atklātu balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās” tālāko virzību. 

Saeimas 7.septembra sēdes darba kārtībā ir 36 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā