Saeimas komisija: klienti paši varēs izvēlēties tehnisko palīglīdzekļu piegādātāju

(06.06.2017.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 6.jūnijā, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Sociālo un pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredz atteikties no publisko iepirkumu piemērošas tehnisko palīglīdzekļu iegādē un tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas funkciju deleģēt Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀVK). 

“Piedāvājam tehnisko palīglīdzekļu saņemšanā pāriet uz daudz mūsdienīgāku un efektīvāku sistēmu, proti, klients pats varēs izvēlēties, kurš uzņēmums piegādās viņam nepieciešamo riteņkrēslu, protēzi vai ortopēdiskos apavus. Brīvā tirgus principa ieviešana ir attaisnojusi sevi citās valstīs, un to no 2019.gada plānots ieviest arī Latvijā. Cilvēkiem tagad būs iespēja izvēlēties kvalitatīvāko pakalpojumu sniedzēju, bet tas savukārt mudinās uzņēmējus sacensties par klientu piesaisti,” uzsver Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Likuma izmaiņas paredz iespēju personai pašai izvēlēties tehnisko palīglīdzekļu piegādātāju un to saņemt tieši pie pakalpojuma sniedzēja bez valsts iestādes starpniecības, kas ļaus paātrināt nepieciešamo palīglīdzekļu saņemšanu. Norēķināšanas par saņemto pakalpojumu notiks ar klientam izsniegta kupona palīdzību. Tehniskos palīglīdzekļus varēs saņemt uzņēmumos, kas reģistrēti sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā un ar kuriem VDEĀVK noslēgusi līgumu par tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumu sniegšanu. 

Kā norāda komisijas vadītāja, patlaban tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti sniedz Nacionālais rehabilitācijas centrs “Vaivari”, taču gadiem saņemtās klientu sūdzības un rindas uz pakalpojuma saņemšanu parāda, ka tā nav iespējami efektīvākā sistēma.   

Tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas funkciju VDEĀVK plānots nodot no 2018.gada 1.janvāra. Savukārt brīvā tirgus princips tehnisko palīglīdzekļu saņemšanā saskaņā ar likumprojektu tiks ieviests 2019.gadā.  

Kā komisijas sēdē deputātiem apliecināja Labklājības ministrijas pārstāvji, tehnisko palīglīdzekļu sistēmas reforma neprasīs papildu valsts budžeta līdzekļus. 

Līdzīga tiešā pakalpojumu sniedzēju izvēles sistēma vairākus gadus darbojas Igaunijā, kur par valsts budžeta līdzekļiem iedzīvotājiem pakalpojumus sniedz 75 piegādātāji. Latvijā to skaits ir vidēji 16, taču konkurencei šajā nozarē līdz ar tirgus liberalizāciju būtu jāpieaug. 

Reformas ietvaros tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas procesā paredzēts iesaistīt nevalstiskās organizācijas, nodrošinot to saņēmējiem nepieciešamās apmācības un konsultācijas.  

Atbalstu reformai tehnisko palīglīdzekļu jomā paudušas gan nozares nevalstiskās organizācijas, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. 

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde