Ārlietu komisija galīgajā lasījumā atbalsta ES un Jaunzēlandes sadarbības līguma ratificēšanu

(31.05.2017.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 31.maijā, galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt Partnerattiecību nolīgumu par attiecībām un sadarbību starp Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Jaunzēlandi, no otras puses. Ar nolīgumu tiks izveidots visaptverošs un mūsdienīgs tiesiskais ietvars sadarbībai starp ES un Jaunzēlandi.

Nolīguma mērķis ir veidot stiprākas partnerattiecības, kā arī padziļināt un veicināt sadarbību jautājumos, kas skar kopīgas intereses, atspoguļojot kopīgās vērtības un principus, tostarp pastiprinot dialogu augstākajā līmenī.

Nolīgumā ir ietverti ES standarta politiskie jautājumi par cilvēktiesībām, Starptautisko krimināltiesu, masu iznīcināšanas ieročiem, kājnieku ieročiem un vieglajiem ieročiem, kā arī terorisma apkarošanu. Tas attiecas arī uz sadarbību ekonomikas un tirdzniecības jautājumos un paredz dialogu jomās, kas saistītas ar ekonomiku, tirdzniecību un investīcijām.

Nolīgums ietver sadarbību arī tādās jomās kā veselība, vide, klimata pārmaiņas, enerģētika, izglītība, kultūra, nodarbinātība, katastrofu pārvaldība, zivsaimniecība un jūrlietas, transports, tiesu iestāžu sadarbība, nelegāli iegūto līdzekļu legalizācija un terorisma finansēšana, organizētā noziedzība un korupcija.

Sarunas par nolīgumu sākās 2012.gada jūlijā un noslēdzās 2014.gada jūlijā. Nolīgums parakstīts 2016.gada oktobrī. Tas jāratificē visu ES valstu parlamentos.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā