Izglītības komisija virza izmaiņas augstākās izglītības kvalitātes un konkurētspējas veicināšanai

(31.05.2017.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 31.maijā, lēma virzīt izskatīšanai parlamentā komisijas izstrādātos grozījumus Augstskolu likumā, kas iekļauj virkni priekšlikumu Latvijas augstākās izglītības kvalitātes, konkurētspējas un eksportspējas veicināšanai.

„Kā būtiskākās izmaiņas var izcelt plānoto profesionālo doktora studiju programmu mākslas izglītības jomā. Šobrīd mākslinieki, kuri vēlas iegūt profesionālo, nevis zinātnisko doktora grādu mākslās, spiesti doties uz ārzemēm, un mēs zaudējam arī ārvalstu studentus, kuri vēlētos skoloties Latvijā,” pēc sēdes uzsvēra Izglītības komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

Profesionālais grāds mākslās saistīts ar mākslas un kultūras procesu pētniecību, savukārt profesionālā doktora grāda mākslās būtiskākais nosacījums ir mākslas fakta radīšana, demonstrējot augsta līmeņa mākslinieciskos un radošos sniegumus un izcilību, uzsvērts likumprojekta anotācijā. Iegūt profesionālo grādu mākslās var daudzās Eiropas valstīs, bet Latvija ir vienīgā no trim Baltijas valstīm, kur tas patlaban nav iespējams.

Komisijas izstrādātajā likumprojektā paredzēti grozījumi arī attiecībā uz studiju programmu licencēšanu un akreditāciju. Iecerētas būtiskas izmaiņas, kas ļaus augstskolām un koledžām kā novērtētāju izvēlēties arī ārvalstu akadēmisko iestādi. Proti, novērtētājs varēs būt ne vien Akadēmiskās informācijas centrs, bet arī kāda Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā iekļauta kvalitātes nodrošināšanas aģentūra.

Tāpat grozījumi precizē viespasniedzēju tiesības, nosakot, ka viespasniedzēji nevar piedalīties satversmes sapulces, senāta un akadēmiskās šķīrējtiesas darbā, kā arī aptver citas izmaiņas augstākās izglītības jomā.

Likumprojekta izskatīšanas gaitā tiks rosināti vēl vairāki būtiski priekšlikumi Latvijas augstākās izglītības kvalitātes veicināšanai, tostarp par regulējumu valodas lietojumam augstākās izglītības iestādēs, uzsvēra I.Viņķele. Viņa informēja, ka sagatavotajā likumprojektā iekļauti tie priekšlikumi, kuriem darba grupā saņemts vienbalsīgs atbalsts.

Iecerētos grozījumus izstrādāja Izglītības komisijas darba grupa I.Viņķeles vadībā, pieaicinot pārstāvjus arī no Izglītības un zinātnes ministrijas, augstskolām un koledžām, Rektoru padomes, Augstākās izglītības padomes, Privāto augstskolu asociācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī citus ekspertus.

Izglītības komisija aicinās Saeimu šo likumprojektu iekļaut 8.jūnija sēdē un skatīt to pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā