Demogrāfijas lietu apakškomisija: vecāku pabalsta aprēķinā jāsaglabā līdzšinējā kārtība

(24.05.2017.)

No nākamā gada plānotā vecāku pabalsta piešķiršanas un aprēķināšanas kārtības maiņa ir jāpārskata un jāsaglabā līdzšinējā kārtība, nosakot vien atsevišķus izņēmumus, lai izslēgtu vai mazinātu gadījumus, kad pabalsts tiek piešķirts nesamērīgi lielā apmērā pret personas zaudētajiem ienākumiem. To 23.maija sēdē pauda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks. 

“Uz visu atbalsta pieauguma ģimenēm ar bērniem fona konstatēts, ka šobrīd šīm ģimenēm ir iezīmējusies nelabvēlīgāka situācija, kas neatbilst izvirzītajiem mērķiem un prasa tūlītēju risinājumu. Pagājušā gada nogalē, lai novērstu milzīgu budžeta pārtēriņu vairāk nekā 34 miljonu eiro apmērā slimības pabalstu izmaksās, valsts budžeta pieņemšanas laikā tika veikti grozījumi maternitātes un slimības apdrošināšanas likumā. Un, realizējot labos nodomus, tajā skaitā, piešķirot adoptētājam 10 kalendāro dienu atvaļinājumu par bērna līdz trīs gadu vecumam adopciju un mainot slimības pabalstu aprēķināšanas kārtību, tika veiktas arī neizsvērtas izmaiņas,” apakškomisijas sēdē izskatāmo jautājumu raksturoja I.Parādnieks. 

Ar nākamo gadu pabalsta aprēķinā bija plānots ņemt vērā arī pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, bezalgas atvaļinājuma, kas piešķirts bērna kopšanai, un bērna kopšanas atvaļinājuma periodu. Paternitātes un maternitātes pabalstu gadījumā ienākumus bija plānots pielīdzināt 70 procentiem, bet vecāku un slimības pabalsta gadījumā – 40 procentiem no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

Apakškomisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka “satraukumu par plānotajām izmaiņām, tostarp sociālajos tīklos, paudušas māmiņas, un pilnīgi noteikti atradīsim risinājumu, lai nākamgad saglabātos pašreizējā pabalsta aprēķināšanas kārtība, likumā paredzot atsevišķus izņēmuma gadījumus tām situācijām, kad pabalsts tiek izmaksāts nesamērīgi lielā apmērā”. 

Sēdē piedalījās arī jaunizveidotās vecāku grupas pārstāve, jaunā māmiņa Signija Šulce, kura norādīja, kā nākamgad plānotās izmaiņas ietekmēs ģimenes. 

Deputāti atzina, ka nepieciešams atrisināt šo lietu, un, vērtējot situāciju, Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa deputātiem apliecināja, ka tik tiešām mērķis grozījumiem nebija tāds, kāds tas ir rezultējies, tāpēc ministrija jau uzsākusi darbu pie šī jautājuma un tuvākajā laikā iesaistīs arī nevalstiskās organizācijas, lai kopīgi izstrādātu konkrētus priekšlikumus grozījumiem likumā. Deputāti un klātesošie vienojās, ka tam jānotiek līdz Līgo svētkiem. 

 “Situācija noteikti ir jāmaina, lai tāpat kā līdz šim arī turpmāk, kad ģimenē saslimis mazulis vai māmiņa, tas neatsauktos uz nākotnē piešķiramās māmiņalgas apmēru. Noteikti varam paust skaidri – tas tiks izdarīts un arī turpmāk tiks strādāts vien pie labvēlīgākiem nosacījumiem, izdiskutējot tos ar ekspertiem un nevalstiskajām organizācijām, kas šobrīd jau notiek sadarbības platformas “Demogrāfisko lietu centrs” ietvaros, veidojot valsts atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem “Māras solis”,” sēdes noslēgumā pauda I.Parādnieks.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt