Saeimas namā Muzeju naktī top sarkanbaltsarkanā karoga digitālā versija

(21.05.2017.)
VideoGalerija

Muzeju naktī Saeimas namā sestdien, 20.maijā, parlamenta apmeklētāji Latvijas karogā digitāli ierakstīja savu vārdu. Šovakar tapa sarkanbaltsarkanā karoga digitālā versija, un tajā varēja piedalīties ne vien pasākuma laikā, bet arī attālināti no ikvienas vietas pasaulē mājaslapā www.musukarogs.lv. Gatavojoties valsts simtgadei, Muzeju nakts Saeimā norisinājās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, un šogad veltīta Latvijas karoga stāstam.

Apmeklētāji saņēma arī īpašas pastkartītes, kas vēsta par digitālo karogu. Tam veltītajā mājaslapā ikviens savu vārdu Latvijas karogā varēs ieaust līdz pat valsts simtajai dzimšanas dienai.

Ekspozīcijā “Mūsu Latvijas karogs” varēja aplūkot un uzzināt vairāk par mākslas performancē pērn tapušo valsts simtgadei veltīto Latvijas karogu, kas tika radīts, ar roku ierakstot savu vārdu uz īpaši sagatavota audekla. Apmeklētāji Saeimas namā varēja aplūkot gleznā “Tautas veidots karogs” pārvērsto stilizēto karogu, ko pagājušā gada novembrī kā dāvanu Latvijai nozīmīgajā jubilejā izveidoja festivāla “Staro Rīga!” laikā.

Tāpat pasākumā varēja apskatīt no tautas veidotā karoga fragmenta īpaši izveidotus suvenīrus. Kopumā no tā tapuši 18 darbi, kas simboliski vēsta par mūsu valsts dzimšanas dienu 1918.gada 18.novembrī. Viens no šiem suvenīriem šī gada Saeimas pavasara talkas laikā tika pasniegts Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes radiniekiem, un tas būs viens no pirmajiem eksponātiem Čakstes muzeja jaunajā ēkā.

Tāpat interesenti šajā dienā Saeimas namā varēja izzināt karoga vēsturi un iepazīt, kā likumdevējs nostiprina šo valsts simbolu - Latvijas valsts karogu. Apmeklētājiem bija iespēja aplūkot 1921.gada 9.jūnija Satversmes sapulces komisijas protokolu grāmatas un Latvijas karoga un ģerbona likuma  oriģinālus, kā arī citas vēstures liecības.

Vēl Muzeju nakts apmeklētāji varēja iepazīt valsts simtgadei veltīto ceļojošo karogu, kas tapis sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades Jauniešu rīcības komiteju “Svētku rota”.

Līdzās ekspozīcijai ikviens parlamenta apmeklētājs īpašā maršrutā pa Jēkaba ielas namu apskatīja parlamenta telpas, tostarp Sēžu zāli.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā. Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vēra jau astoto gadu pēc kārtas.

Fotogrāfijas:https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157681872754721/with/34781530905/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=e6DkY-E4Wg8
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā