Ārlietu komisija ar ungāru deputātiem pārrunā divpusējo sadarbību un ES nākotnes scenārijus

(17.05.2017.)
Galerija

Latviju un Ungāriju vieno ciešas divpusējās attiecības, ko apstiprina arī šodienas tikšanās ar Ungārijas parlamenta Ārlietu komisijas delegāciju, trešdien, 17.maijā, uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. Abām pusēm ir vienota pozīcija vairākos Latvijai svarīgos jautājumos kā, piemēram, drošība reģionā, Eiropas Savienības (ES) attīstība un atbalsts transatlantiskajiem tirdzniecības līgumiem (TTIP un CETA).

Ārlietu komisijas sēdē, tiekoties ar ungāru kolēģiem, deputāti pārrunāja ne vien divpusējās attiecības un sadarbības iespējas, bet arī ES nākotni. Latvijas un Ungārijas parlamentārieši pārsprieda iespējamos ES nākotnes attīstības scenārijus, ņemot vērā aktuālos notikumus Eiropā, tostarp Lielbritānijas balsojumu par izstāšanos no ES, bēgļu krīzi un konfliktu Ukrainā.

Abas puses bija vienisprātis, ka ES jāsaglabā noteiktās sankcijas pret Krieviju, kas ieviestas, reaģējot uz Krievijas īstenoto nelikumīgo Krimas aneksiju. Būtiski neaizvērt durvis pilnībā un būt atvērtiem dialogam ar Krieviju par iespējamo konflikta risinājumu, akcentēja deputāti.

Ārlietu komisija pateicās Ungārijai par atbalstu, sargājot NATO gaisa telpu virs Baltijas valstīm. Ungārijas gaisa spēki, patrulējot virs Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, snieguši nozīmīgu atbalstu reģiona drošības stiprināšanā, akcentēja O.Ē.Kalniņš un pauda gandarījumu, ka Ungārijas spēki 2019.gadā atkal pārņems NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operāciju.

Tāpat Latvijas un Ungārijas deputāti akcentēja to, cik būtiska ir Centrāleiropas un Baltijas valstu sadarbība. Reģionus vēsturiski vieno cieša saikne un kopīgi vēstures pārbaudījumi, tostarp cīņa par neatkarību.

Ungārijas parlamenta Ārlietu komisijas pārstāvji pateicās Saeimas Ārlietu komisijai par konstruktīvo tikšanos Saeimā, un abas puses pauda apņēmību turpināt aktīvu politisko dialogu. 


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157683823274846
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt