Saeima ceturtdien sanāks uz pirmo sēdi pavasara sesijā

(19.04.2017.)

Saeima ceturtdien, 20.aprīlī, sanāks uz pirmo sēdi šī gada pavasara sesijā, un tās darba kārtībā izskatīšanai galīgajā lasījumā ir grozījumi Patvēruma likumā, kas paredz mainīt pabalsta izmaksas kārtību bēgļiem un alternatīvo statusu ieguvušajām personām. 

Galīgajā lasījumā Saeima skatīs arī grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Tie noteic, ka karavīriem piemaksa par pedagoģisko darbu militārajā izglītības iestādē kopā ar citām piemaksām turpmāk nedrīkstēs pārsniegt viņam noteikto mēnešalgu. 

Tāpat galīgajā lasījumā deputātiem rīt jāvērtē grozījumi Militārpersonu izdienas pensiju likumā. Izmaiņas paredz aprēķināt lielāku izdienas pensiju visiem karavīriem, lai viņus motivētu turpināt profesionālo dienestu maksimāli ilgi, kā arī mudinātu atgriezties profesionālajā dienestā pēc atvaļināšanās. 

Vēl trešajā lasījumā deputātiem rīt jāskata grozījumi Augstskolu likumā, kas rosināti, lai varētu uzsākt jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanu. 

Savukārt otrajā lasījumā darba kārtībā iekļauti Bāriņtiesu likuma grozījumi, kas paredz izveidot elektronisku Aizgādnības informācijas sistēmu, un grozījumi Komerclikumā, kas cita starp vienkāršoto likvidāciju paredz attiecināt arī uz uzņēmumiem, kurus nevarēs sasniegt to juridiskajā adresē.    

Rītdienas sēdes darba kārtībā ir virkne iesniegto likumprojektu, kurus plānots nodot izskatīšanai Saeimas komisijās. Starp tiem ir likuma grozījumi, kas paredz noteikt plašāku pasākumu loku ēku energoefektivitātes nodrošināšanai, un ierosinājums likuma grozījumiem, lai dārgmetālu izstrādājumu izgatavotājam nākamgad dotu vienreizēju iespēju juvelieru izstrādājumos izmantot īpašu gada atšķirības zīmi, kas vienlaikus ir arī Latvijas simtgades logo. 

Vēl komisijām plānots nodot grozījumus nodokļu un nodevu likumā, kas paredz nodokļu maksātājam Valsts ieņēmumu dienestā iesniegt pārskatu par starptautisku uzņēmumu grupu darbību, un grozījumus likumā “Par autoceļiem”, ar kuriem rosināts atļaut automašīnas ar speciālām caurlaidēm novietot maksas stāvvietās uz laiku līdz 30 minūtēm. 

Deputāti arī vērtēs, vai nodot komisijām Nacionālās drošības likuma grozījumus un grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā. Tie paredz noteiktos gadījumos aizliegt pilsonim, nepilsonim, bēglim vai alternatīvo statusu ieguvušai personai izceļot no Latvijas, lai novērstu radikalizācijas un ekstrēmisma izplatīšanos. 

Saeimas 20.aprīļa sēdes darba kārtībā ir 39 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā