Saeimas priekšsēdētāja un Cilvēktiesību komisija pauž atbalstu Ukrainai un iestājas par cilvēktiesību aizstāvību Krimā

(19.04.2017.)
Galerija

Latvija stingri iestājas par Ukrainas robežu neaizskaramību un turpinās praktisku atbalstu Ukrainas tautai, trešdien, 19.aprīlī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti. Tiekoties ar Ukrainas parlamenta deputātu un Krimas tatāru pasaules kongresa prezidentu Refatu Čubarovu (Refat Chubarov), Latvijas parlamentārieši pauda satraukumu par cilvēktiesību situāciju Krievijas prettiesiski anektētajā Krimā.

„Valstu robežu neaizskaramības princips ir svēts, un tas ir jāievēro visos laikos. Latvija vienmēr ir atbalstījusi Ukrainu, mēs neatzīstam Krimas prettiesisko aneksiju un nekad to neatzīsim,” sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka Latvija ir Ukrainas draugs, un mēs esam to apliecinājuši ne tikai ideju, bet arī praktiskās sadarbības līmenī.

I.Mūrniece akcentēja vairākus nozīmīgus atbalsta projektus, tostarp mūsu valstī uzņemot karā cietušos bērnus un nodrošinot ārstēšanos Ukrainas karavīriem. Tāpat viņa akcentēja Latvijas parlamenta atbalstu Ukrainai. Saeimas priekšsēdētāja atsaucās uz Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju vizīti Kijevā 2016.gada februārī, kas notika tieši pēc Latvijas iniciatīvas un apliecināja visa reģiona solidaritāti Ukrainai.

R.Čubarovs pauda dziļu pateicību Latvijai, tās tautai un politiķiem par nozīmīgo atbalstu. Ukrainas parlamenta deputāts un Krimas tatāru pasaules kongresa prezidents uzsvēra, ka Latvija sniedz nozīmīgu atbalstu, palīdzot aktualizēt šo jautājumu visā Eiropā.

Kā norādīja R.Čubarovs, cilvēktiesību situācija Krimā ir satraucoša, tiek īstenots hibrīdkarš, un Krievija vēršas pret Krimas tatāriem. Daudzi, kas iestājas pret Krievijas īstenoto politiku, ir arestēti. Kā informēja R.Čubarovs, pret Krimas tatāriem, ukraiņiem un citiem, kuri nav lojāli Krievijas īstenotajai politikai, tiek izvērstas represijas, turklāt teritorijā netiek ielaisti arī starptautiskie novērotāji.

Arī Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne uzsvēra, ka konflikts Ukrainā nedrīkst pazust no starptautiskās sabiedrības redzesloka. Cīņas par valstu neatkarību mēdz būt ilgas, kā to apliecināja arī Latvijas un citu valstu pieredze, akcentēja I.Laizāne, norādot, ka īpaši svarīgi ideju par atbalstu Krimas tatāriem un Ukrainai uzturēt tieši jauniešu vidū, jo viņi nākotnē šo ideju spēs lolot un uzturēt dzīvu.

„Cilvēka dabā diemžēl ir ar visu samierināties un aizmirst, taču tie triecieni un brūces, kas ir nodarītas tautai, ir dzīvībai bīstamas. Tādēļ ir ļoti svarīgi to nepārtraukti skaidrot un atgādināt, kā arī atrast vēstnešus, kuri to dara,” sacīja I.Laizāne, uzsverot Cilvēktiesību komisijas atbalstu Ukrainai.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157679590548253
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde