Deputāti iepazīstas ar plānotajām reformām cilvēku ar invaliditāti atbalstam

(19.04.2017.)
Galerija

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 19.aprīlī, iztaujāja labklājības ministru Jāni Reiru par plānotajiem pasākumiem, lai pilnveidotu nodarbinātības iespējas un sociālās iekļaušanas pasākumus cilvēkiem ar invaliditāti. Kā noskaidroja deputāti, Labklājības ministrija iecerējusi reformēt valsts apmaksāto rehabilitāciju un tehnisko palīglīdzekļu saņemšanu, veidojot šos pakalpojumus klientam draudzīgākus.   

“Ministrija ir pieteikusi nozīmīgas sociālās politikas izmaiņas, kas vērstas uz veiksmīgāku cilvēku ar invaliditāti integrāciju darba tirgū. Visam pamatā ir pakalpojumu pieejamības uzlabošana – plānots būtiski paātrināt tehnisko palīglīdzekļu saņemšanu, savukārt rehabilitācijas pakalpojumus nodrošināt savlaicīgi un tuvāk klienta dzīvesvietai. Šo reformu veikšanai nepieciešamas arī likumu izmaiņas, un, lai to sagatavošana būtu raitāka, deputāti ir gatavi pielikt palīdzīgu roku. Esam nolēmuši Saeimā veidot darba grupu ar pārstāvjiem no visām frakcijām, lai sekotu reformu sagatavošanai un sagatavotu nepieciešamās likumu izmaiņas,” norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Tehnisko palīglīdzekļu jomā plānots atteikties no palīglīdzekļu centralizētajiem iepirkumiem, ļaujot klientiem pašiem izvēlēties protēžu, riteņkrēslu, ortopēdisko apavu un citu palīglīdzekļu piegādātāju. Savukārt rehabilitācijas jomā būtiska problēma patlaban ir pakalpojumu centralizācija – tie cilvēkiem ar invaliditāti ir pieejami gandrīz tikai Jūrmalā, turklāt uz tiem nereti ir jāgaida pat vairākus gadus. Valsts apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojums nākotnē varētu sniegt arī rehabilitācijas centri citviet Latvijā, turklāt sistēmu pārkātojot tā, lai pakalpojumi būtu pieejami tad, kad tie cilvēkam patiešām ir nepieciešami, deputātiem klāstīja Labklājības ministrijas pārstāvji. 

Kā vienu no problēmjomām, kur arī nepieciešami būtiski uzlabojumi, deputāti minēja invaliditātes ekspertīzi.  Par Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) darbu un attieksmi pret klientiem iepriekš saņemts daudz sūdzību. Tuvāk ar izmaiņām VDEĀVK darbā komisijas deputāti plānojuši iepazīties maijā, uz komisijas sēdi aicinot iestādes jauno vadītāju Juri Gaiķi. Tāpat deputāti nolēma izbraukuma sēdē apmeklēt VDEĀVK un Tehnisko palīglīdzekļu centru.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde