Noskaidroti 7.Jauniešu Saeimas deputāti

(05.04.2017.)

Noslēgušās 7.Jauniešu Saeimas vēlēšanas un noskaidroti 100 populārāko ideju autori, kuri šogad kļūs par Jauniešu Saeimas deputātiem. Jauniešu Saeimas vēlēšanas šogad bija veltītas izglītības tematikai.

Lielākais balsu skaits, kas saņemts par kādu no pieteiktajām idejām, ir 1070. Kopumā par visām idejām virtuālajā vēlēšanu platformā www.jauniesusaeima.lv saņemtas 12 972 balsis. Šogad no Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlēti 37 jaunieši, no Zemgales – 14, Latgales – 9, Kurzemes – 13, bet Vidzemes – 27. Vēlēšanu rezultāti pieejami Jauniešu Saeimas mājaslapā.

Topošie deputāti šogad bija aicināti pieteikt savas idejas formālās un neformālās izglītības pilnveidei Latvijā vienā no četrām tēmām - izglītības kvalitāte, studiju iespējas, patriotisma un valstiskuma apziņa, drošība internetā. Visvairāk ideju jaunieši pieteica par izglītības kvalitāti; kopumā - 68. Tāpat jaunieši varēja iesniegt savus priekšlikumus vienam no četriem deklarāciju projektiem, par kuriem varēs diskutēt no Saeimas tribīnes.

Projekts „Jauniešu Saeima” šogad notiks 21.aprīlī, kad 100 ievēlētie Jauniešu Saeimas deputāti tiksies Saeimas namā, lai spriestu par labākajiem un efektīvākajiem risinājumiem izglītības pilnveidei, kā arī gūtu priekšstatu par likumdevēja darba specifiku.

Lai kandidētu 7.Jauniešu Saeimā, ikviens jaunietis vecumā no 15 līdz 20 gadiem bija aicināts pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās. Katrs jaunietis kandidēja atsevišķi, un programmas vietā bija viena viņam svarīga ideja. Jauniešu Saeimā deputāti tiek ievēlēti no pieciem vēlēšanu apgabaliem. Kandidātu skaits no katra apgabala nav ierobežots. Ja kādā vēlēšanu apgabalā reģistrējas mazāk kandidātu par attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieejamo mandātu skaitu, Jauniešu Saeimā iekļūst kandidāti no citiem vēlēšanu apgabaliem ar nākamo lielāko balsu skaitu. Deputātu mandātu sadalījums nosakāms, ņemot vērā Latvijas Republikas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Šogad aktīvākie bija rīdzinieki, un no Rīgas vēlēšanu apgabala savu kandidatūru dalībai projektā pieteica 45 jaunieši, kam seko Vidzemes vēlēšanu apgabals, no kura kandidēja 34 jaunieši.

Sekot projekta aktivitātēm var arī sociālajos tīklos www.twitter.com/JauniesuSaeima, www.draugiem.lv/jauniesusaeima, www.facebook.com/projektsjauniesusaeima, www.youtube.com/JauniesuSaeima un www.flickr.com/jauniesusaeima.

Projektu īsteno Latvijas Republikas Saeima, informatīvi atbalsta sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

 

Informācija par projektu: www.jauniesusaeima.lv

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī