Ināra Mūrniece: Latvijas Centrālās padomes memorands apliecināja tautas karstāko vēlēšanos – atgriezties demokrātiskajā Eiropā

(17.03.2017.)
VideoGalerija

Latvijas Centrālās padomes memorands ir viens no spilgtākajiem simboliem nacionālajai pretošanās kustībai un latviešu valstsgribai, kas vēstīja par tautas viskarstāko vēlēšanos - atgriezties demokrātiskajā Eiropā. Šis dokuments apliecina Latvijas Centrālās padomes ideālus – demokrātiju, parlamentārismu un pretošanos jebkurai diktatūrai. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, piektdien, 17.martā, Saeimā atklājot konferenci “Latvijas Centrālā padome Nacionālās pretošanās kustības kontekstā”, kas veltīta 73.gadadienai kopš Latvijas Centrālā padomes memoranda pieņemšanai.

I.Mūrniece atgādināja, ka Otrā pasaules kara laikā okupācijas apstākļos radītais memorands deklarēja nepieciešamību nekavējoties atjaunot Latvijas Republikas faktisko suverenitāti un uz koalīcijas pamatiem izveidot Latvijas valdību, kas spējīga pulcēt ap sevi visu Latvijas tautu. Šis dokuments galvenokārt tika adresēts Rietumvalstu sabiedroto valdībām.

Latvijas Centrālo padomi izveidoja demokrātijas un parlamentārisma idejas pārstāvoši latviešu politiķi, kas okupācijas apstākļos savā veidā centās turpināt parlamenta funkcijas un uzdevumus. Viņu mērķis bija ļoti konkrēts - apvienot patriotus cīņā par neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas atjaunošanu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Pēc kara Latvijas Centrālā padome turpināja darbu svešumā, uzturot nacionālās pretošanās ideju. Nevardarbīgā pretošanās notika līdz pat Latvijas valsts atjaunošanai, un daļu no tās mēs pieredzējām arī 1991.gadā barikāžu laikā, teica I.Mūrniece.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvijas Centrālā padome ir ļoti nozīmīga mūsu valsts vēstures lappuse, uzsverot, ka tā ir piemērs, kā saglabāt uzticību valstiskumam un kā pretoties ikvienai okupācijas varai.

Latvijas Centrālā padome, kas iestājās pret abām okupācijas varām, 1944.gada 17.martā pieņēma memorandu, kurā aicina nekavējoties atjaunot Latvijas faktisko valstiskumu. Dokumentu parakstīja 188 Latvijas sabiedrībā zināmi politiskie, kultūras, sabiedriskie darbinieki un militārpersonas. 2009.gadā Latvijas Centrālās padomes memorands tika iekļauts UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157678150108043 
Video: https://www.youtube.com/watch?v=8AUwiVFGDwQ
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde