Saeimas priekšsēdētāja ar arodbiedrību savienības jauno vadību pārrunā sadarbības perspektīvas

(14.03.2017.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 14.martā, tikās ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāju Egilu Baldzēnu un viņa vietnieku Aleksandru Muhlinkinu, lai pārrunātu turpmāko parlamenta un LBAS sadarbību.

I.Mūrniece pauda gandarījumu, ka darba ņēmēju un darba devēju organizācijas ir spējušas panākt kompromisu jautājumā par gaidāmo nodokļu reformu, kas paredz būtiski samazināt darbaspēka nodokļus. Par nodokļu izmaiņām vēl gaidāmas diskusijas valdībā un Saeimā, taču no visām iesaistītajām pusēm par reformas sākotnējo piedāvājumu patlaban ir saņemti pozitīvi signāli. Viens no svarīgākajiem risināmajiem jautājumiem būs par to, kā kompensēt budžeta ieņēmumu kritumu, ko sākotnēji nesīs būtiska iedzīvotāju ienākumu nodokļa samazināšana.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka nozīmīgs reformas ieguvums būs neto ienākumu pieaugums cilvēkiem, kuri strādā mazāk atalgotu darbu. Vienlaikus reformai jākļūst par katalizatoru ēnu ekonomikas mazināšanai, veicinot arī sociālo iemaksu veikšanu un nostiprinot izpratni par to, ka nodokļi atgriežas pie cilvēkiem.  

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra - nedrīkst pieļaut, ka arodbiedrības tiek izmantotas politisku mērķu sasniegšanai un sabiedrības šķelšanai. LBAS priekšsēdētājs apliecināja, ka viens no arodbiedrību savienības darbības principiem ir lojalitāte valstij, vienlaikus aizstāvot savu biedru ekonomiskās intereses.

Tikšanās laikā pārrunātas arī dažādas veselības aprūpes finansēšanas iespējas, izvērtējot iespēju nākotnē valsts sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus sasaistīt ar nodokļu nomaksu, kā arī iecere vienu procentu sociālās apdrošināšanas iemaksu novirzīt veselības pakalpojumu finansēšanai. Kā nozīmīgu LBAS dienas kārtības jautājumu E.Baldzēns minēja arī Darba likumā iekļauto regulējumu virsstundu apmaksai.

I.Mūrniece aicināja arodbiedrību pārstāvjus aktīvi iesaistīties maija beigās plānotajā Saeimas un nevalstisko organizāciju forumā, kas pēdējos gados kļuvis par nozīmīgu sadarbības platformu politiķiem, sociālajiem partneriem un nevalstiskajām organizācijām.

LBAS kongress E.Baldzēnu organizācijas priekšsēdētāja amatā ievēlēja 2016.gada 2.decembrī.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157681403633115
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt