Noteiks Satversmes tiesas tiesnešu pilnvaru izbeigšanās kārtību prejudiciāla lēmuma pieņemšanas gadījumā

(09.03.2017.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 9.martā, konceptuāli steidzamības kārtā atbalstīja Saeimas Juridiskās komisijas rosinātās izmaiņas Satversmes tiesas likumā, kas paredz noteikt Satversmes tiesas (ST) tiesneša pilnvaru izbeigšanos gadījumā, kad ST pieņem lēmumu par jautājuma uzdošanu Eiropas Savienības Tiesai (EST) un aptur tiesvedību līdz lēmuma spēkā stāšanās brīdim. 

Grozījumi paredz, ka tiesnesim, kuram pilnvaras izbeidzas sakarā ar likumā noteiktā pilnvaru termiņa notecējumu vai vecuma sasniegšanu, pilnvaras izbeigsies arī prejudiciāla lēmuma pieņemšanas gadījumā brīdī, kad ST lēmusi tiesvedību apturēt, lai uzdotu jautājumu EST.   

Izmaiņas likumā nepieciešamas, jo patlaban nav regulējuma situācijām, kad ST tiesnesis pēc likumā noteiktā pilnvaru termiņa beigām turpina veikt savus pienākumus arī tad, ja konstitucionālā tiesa lēmusi attiecīgo lietu apturēt un uzdot jautājumu Eiropas Savienības Tiesai prejudiciāla lēmuma pieņemšanai. Sprieduma pasludināšana iespējama tikai pēc EST nolēmuma stāšanās spēkā, ko nav iespējams prognozēt, līdz ar to attiecīgās lietas pabeigšanas laiks nav precīzi nosakāms. 

Līdzšinējais regulējums nosaka, ka Satversmes tiesas tiesnesis, kura pilnvaras izbeidzas sakarā ar pilnvaru termiņa notecējumu, turpina pildīt Satversmes tiesas tiesneša pienākumus līdz sprieduma pasludināšanai ST lietās, kuru izskatīšana tiesas sēdē uzsākta ar viņa piedalīšanos.   

Satversmes tiesa norādījusi, ka patlaban divi ST tiesneši turpina strādāt tiesā jau vairāk nekā 10 gadus, un Saeima pagājušā gada decembrī apstiprinājusi divus jaunus tiesnešus. Ņemot vērā šo situāciju, rodas neizpratne par tiesnešu rotācijas īstenošanas laiku un kārtību prejudiciāla lēmuma pieņemšanas gadījumā, vēstulē Juridiskajai komisijai pauž Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš. 

Galīgajā lasījumā par grozījumiem Satversmes tiesas likumā Saeima lems 16.martā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā