Vēlēšanu iecirkni varēs mainīt līdz 18 dienām pirms pašvaldību vēlēšanām

(09.02.2017.)

Saeima ceturtdien, 9.februārī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Vēlētāju reģistra likumā. Izmaiņas paredz, ka vēlēšanu iecirkni, kurā vēlētājs ir reģistrēts, varēs mainīt ne vēlāk kā 18 dienas pirms pašvaldību vēlēšanām, kā arī Eiropas Parlamenta vēlēšanām. 

Pārceļot beigu termiņu, kādā vēlētājs drīkst mainīt savu vēlēšanu iecirkni, tiek nodrošināta iespēja vēlēšanu iecirkņu maiņu pietuvināt pašām vēlēšanām, par likumprojekta virzību atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē iepriekš sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Līdz ar to termiņš iecirkņa maiņai ir par vienu nedēļu ilgāks un noslēdzas tuvāk vēlēšanām, kad vēlētājiem varētu būt lielāka skaidrība par ērtāko iecirkni, kurā balsot vēlēšanu dienā. 

Līdz šim par savu vēlmi mainīt vēlēšanu iecirkni likumā noteiktajos gadījumos vēlētājam jāpaziņo ne vēlāk kā 25 dienas pirms vēlēšanām, pašam personiski iesniedzot iesniegumu jebkurai pašvaldībai vai tās dzīvesvietas deklarēšanas iestādei. 

Atbalstu Vēlētāju reģistra likuma grozījumiem komisijas sēdē iepriekš pauda arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra departamenta direktors Uldis Apsītis, apliecinot, ka 18 dienas pirms vēlēšanām patlaban ir minimālais iespējamais termiņš, kādā var sagatavot ziņojumus pašvaldībām par vēlētājiem, kuri jāiekļauj vēlēšanu sarakstos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt